characters characters

De ce dansul e la fel de important ca matematica

06 noiembrie 2018    |   12796 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

dansul la fel de important ca matematica
Dansul si activitatea fizica ar trebui sa aiba aceeasi importanta in scoala ca matematica, stiinta si limbile straine. Aceasta este ideea promovata de Sir Ken Robinson, specialist in educatie si sustinuta de numeroase studii realizate de-a lungul anilor.

In cartea Dance Education Around the World, cercetatoarele Charlotte Svendler Nielsen and Stephanie Burridge aduc in atentie studii recente asupra rolului dansului in scoli, aratand ca printre efectele acestuia se numara reducerea tensiunilor datorate hartuirii si violentei intre elevi si un sentiment de stabilitate in viata copiilor din medii defavorizate.

Dancing Classroom, organizatie nonfprofit din New York aduce lectiile de dans in scolile din cartierele defavorizate ale statului. Scopul programului este ca prin dans, elevii sa invete sa coopereze, sa isi dezvolte compasiunea si respectul reciproc. Profesorii care au participat la acest program au putut observa direct schimbarile pe care acesta le aduce asupra elevilor.

95% dintre profesorii din New York care au evaluat eficienta programului Dancing Classrooms au declarat ca elevii au invatat sa coopereze si sa colaboreze mai bine, iar 65 % dintre directorii de scoli din Los Angeles au declarat ca elevii dau dovada de mai multa toleranta, iar 81% dintre eelevi au declarat ca se poarta cu mai mult respect fata de colegi. Aceste efecte se datoreaza faptului ca multe forme de dans sunt fundamental sociale: necesita cooperare si empatie.

Alte cercetari arata ca lectiile de dans sunt asociate cu rezultate scolare mai bune la matematica si citire. „Nu exista indoieli cu privire la impactul programului asupra rezultatelor scolare ale copiilor”, arata Lois Habtes, directoare a Scolii Primare Emanuel Benjamin Oliver. „Cand am venit aici, notele copiilor erau in cadere. Anul trecut, al doilea an cand participam la programul Dancing Classroom, au crescut cu 83%. Anul acesta clasa noastra a obtinut cel mai bun rezultat din scoala la testele de citire.”

O meta-analiza complexa a peste 800 de studii realizate pana in prezent arata ca elevii au nevoie de cel putin 30-45 de minute de activitate fizica de cel putin 3 ori pe saptamana pentru a reduce obezitatea, pentru a imbunatati fitnesul cardiovascular, presiunea sanguina, pentru a creste densitatea osoasa, dar si pentru a imbunatati performantele scolare si a reduce simptomele depresive si de anxietate. Miscarea poate inseamna practicarea unui sport sau practicarea dansului ori a teatrului. Importanta dansului in scoala ar trebui vazuta ca fiind asemenea predarii altor domenii. "Matematica nu se preda pentru a crea matematicieni, la fel cum limba materna nu se preda pentru a crea o generatie de scriitori. Acelasi adevar se aplica si in domeniul artelor. Scopul oricarei materii predate ar trebui sa fie conturarea unor adulti care sa invete sa aplice toate abilitatile pe care si le formeaza in scoala si sa foloseasca tot ceea ce afla pentru a avea o cariera de succes.", concluzioneaza specialistii.

Sursa: TED.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu