characters characters

Dascalii au raspuns prezent presedintelui

26 octombrie 2009    |   497 vizualizări
 

Profitand de vizita cu prilejul Zilelor Craiovei, Traian Basescu a avut o intalnire cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, dar si cu dascalii preuniversitari. Noua lege a educatiei, dar si cateva probleme majore din invatamantul universitar au fost principalele subiecte dezbatute de presedinte.

Sala filarmonicii din Craiova a devenit neincapatoare pentru sutele de profesori care au spus „da“ invitatiei presedintelui. Principala problema pusa in discutie de Traian Basescu a fost noua lege a educatiei, ce a starnit atatea controverse: „Noua lege a educatiei nu a iesit perfecta, insa respecta Pactul pentru Educatie semnat in 2007. Cand, in 2006, pe biroul meu a ajuns un raport de evaluare cu privire la standardele europene in domeniul educatiei, am avut surpriza sa descopar multe probleme in invatamantul national. Atunci am inteles ca olimpicii sunt o exceptie. A fost asadar nevoie sa formez o comisie prezidentiala, care sa puna un diagnostic educatiei nationale, dar care sa gaseasca si solutii. A urmat Pactul pentru Educatie, pe care l-au semnat toate partidele politice. Noua lege a educatiei se afla acum la Curtea Constitutionala, urmand sa ajunga la promulgare“.

Anul pregatitor - obligatoriu


Presedintele tarii a precizat dascalilor doljeni ca noua lege a educatiei schimba sistemul de invatamant din Romania. Profesorii trebuie sa transforme sistemul bazat pe memorare in unul practic, care sa dezvolte capacitatile sau abilitatile elevilor, pentru a-i integra mai usor pe piata muncii. Pe langa dezvoltarea abilitatilor, presedintele a militat pentru introducerea anului pregatitor obligatoriu la prescolari.

„S-a constatat o diferenta majora intre copilul care a urmat un an pregatitor inainte de inceperea clasei I si altul care a stat acasa. Specialistii au ajuns la concluzia ca acest an face diferenta si nu poate fi recuperat nici macar pana la finele clasei a VIII-a. Cadrul didactic va fi remunerat si in functie de ce face cu copilul la clasa. Va fi un sistem de testare permanenta pentru a elimina decalajele dintre elevi. Bacalaureatul se va simplifica odata cu intrarea in vigoare a noii legi a educatiei, va fi sustinut doar la trei materii, ca pe vremea mea: la limba romana, la o materie in functie de specialitatea profilului si o proba la alegere“, a adaugat Traian Basescu.
 

 
 
Odata cu noua lege a educatiei, vor fi reintroduse si examene de admitere la liceu, dar si la facultate, sistemul actual negarantand „selectia“ candidatilor. Si procesul de descentralizare a invatamantului a fost pus in discutie de presedintele tarii, puterea de decizie privind soarta si evaluarea cadrelor didactice sau managerilor de scoli trecand in mana dascalilor - o treime, a administratiei localei - o treime si a parintilor.

Nici o universitate romaneasca in top 500 din lume

Desi profesorii universitari nu au fost prezenti la intalnirea cu presedintele tarii, Traian Basescu a facut referire si la cateva probleme majore din mediul academic. „Romania nu are nici o universitate in clasamentul primelor 500 de universitati din lume, desi fiecare tara fosta comunista are cel putin o institutie academica. De exemplu, Polonia are trei universitati prezente in acest top, Cehia - doua, Ungaria - doua, Rusia, de asemenea... La noi in tara, se fac masterate sau doctorate de la Caracal la Vanju Mare. Vom impune insa ca doar facultatile care desfasoara studii de cercetare sa poata organiza doctorate“, a adaugat Traian Basescu.

Intalnirea dascalilor doljeni cu Traian Basescu a durat aproximativ doua ore. Presedintele a marturisit ca si acum, dupa atatia ani de cand a terminat studiile, in preajma profesorilor are emotii...

www.gds.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu