characters characters

Cum invata copiii valorile morale din lectura povestilor

20 mai 2019    |   1818 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

valorile morale povesti
Povestile pot fi o modalitate eficienta de a-i invata pe cei mici valori morale precum generozitatea sau onestitatea. Cum invata copiii insa lectii morale din povesti si care sunt personajele care inspira cel mai mult un comportament moral au fost intrebarile de la care au pornit autorii studiului prezentat mai jos.

Studiul a comparat efectele morale pe care le au povestile cu personaje umane versus povestile cu personaje antropomorfe (personaje animale, dar cu calitati umane).Copiii participanti la studiu au avut varste cuprinse intre 4 si 6 ani.

Rezultatele sunt demne de interes cu atat mai mult cu cat cartile, filmele si chiar jocurile video pentru copii folosesc frecvent personaje din lumea animala. O posibila explicatie pentru aceste rezultate ar fi faptul ca cei mici nu se identifica cu personajele animale si, implicit, nu preiau comportamentele morale din poveste in viata lor de zi cu zi. Totusi, din moment ce copiii nu se considera a fi similari cu personajele din desene, cercetatorii considera ca acestia vor prelua din povesti, mai putine lectii morale, decat daca s-ar folosi personaje reale-umane.

Citeste si:

Poveste terapeutica. Hraneste ceea ce vrei sa cresti

Poveste terapeutica despre prietenie

"
Rezultatele studiului confirma alte cercetari care arata este mai usor pentru copii sa aplice cunostintele dobandite din povestile realiste. In general, copiii au fost mai inclinati sa puna in practica morala povestii atunci cand aceasta avea personaje umane.
", explica oamenii de stiinta.

Copiii participanti la studiu au ascultat povesti fie cu personaje umane, fie cu personaje animale care purtau haine si vorbeau. Ambele tipuri de povesti incurajau generozitatea fata de cei din jur. Inainte si dupa lectura povestilor, a fost masurat comportamentul altruist al copiilor (daca au fost sau nu de acord sa imparta stickere cu alti copii si cat de multe au oferit acestora). In general, copiii au avut mai multe comportamente altruiste dupa ce au ascultat povestea cu personaje umane decat dupa ce au ascultat povestea cu personaje animale.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu