characters characters

Cum incurajam copiii sa citeasca in vacanta?

29 iulie 2014    |   1300 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


Deseori, copiii asociaza obligativitatea temelor de la scoala cu cititul si de aceea nu cunosc lectura de placere in timpul verii. Pentru a ii sprijini in dezvoltarea imaginatiei, a culturii generale si a vocabularului, parintii incearca sa le insufle dragostea pentru lectura, insa nu au intotdeauna la indemana toate resursele necesare.


Iata cateva sfaturi de la Asociatia Curtea Veche:


1) Aduceti cartea in preajma copilului

Este foarte important pentru cel mic sa existe carti in preajma lui, fie doar si vizual, inca din primii ani de viata. Astfel, curiozitatea le va fi atrasa si, cand vor creste mari, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevarate resurse pentru imaginatie. Pastrati, asadar, cel putin cate un volum pe noptiera de langa pat, pe raftul din sufragerie, in geanta de plaja sau in buzunarul banchetei din spate a masinii.


2) Fiti un exemplu

Obisnuiti sa cititi in preajma copilului fie ca petreceti macar o jumatate de ora, seara, inainte de culcare pentru a parcurge cateva file de carte sau rasfoiti un ziar dimineata. Astfel, acesta va putea avea incredere in exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viata lui: parintii.


3) Creati propria carte a familiei

Orice ocazie de a petrece timp in familie poate fi subiectul unei carti. Daca sunteti plecati pe timp de vara intr-o excursie sau petreceti sarbatorile la bunici, cautati mereu elemente care ar putea da nastere unei carti proprii. Puteti reuni intr-un album fotografii, carti postale, citate si chiar impresii despre cum a fost in vacanta. Acest lucru ii va trezi imaginatia si placerea de a cauta noi si noi exprimari sau experiente comparative in alte volume.


4) Cititi impreuna

Chiar daca a depasit de mult varsta cititului de povesti inainte de culcare, puteti continua acest obicei drept activitate amuzanta in familie. Timp de cel putin jumatate de ora pe zi, realizati un program special de lectura in care toti membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din carti.


5) Puneti in scena povestile

Cititi-i intr-un mod mai special o poveste simpatica, cu o intonatie sau mimica deosebita si micutul va descoperi cat de distractive pot fi cartile, daca le dai viata. In plus, il puteti provoca sa deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise in poveste, asa cum si le imagineaza el. Asociatia Curtea Veche pune la dispozitie Ghidul pentru ateliere introductive, elaborat de psihopedagogi teatrali, ce cuprinde tehnici inovatoare si interactive inspirate din actorie menite sa creasca atractivitatea lecturii pentru copii. Ghidul poate fi descarcat, in mod gratuit, de pe platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei , sectiunea Pagina Profesorului. Un material video util poate fi vizualizat urmarind link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=BpIS6Gvdm8A.


6) Recomandati-i sa infiinteze un club de lectura

Daca a ajuns deja la o varsta la care poate citi singur, sugerati-i sa infiinteze un club de lectura impreuna cu prietenii lui. Astfel, va reusi sa citeasca cu mai multa placere toate cartile din lista de bibliografie obligatorie, vor putea face schimb de volume si impresii intr-o seara relaxanta de vara.


7) Oferiti recompense

Incercati sa nu il obligati pe cel mic sa citeasca, ci sa ii oferiti mici recompense pentru inceput. Astfel de stimulente pozitive vor creste frecventa cititului si ii vor aduce la cunostiinta domenii diferite dintre care isi poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat. Cu atat mai mult, daca aveti mai multi copii, puteti organiza chiar si o competitie de lectura intre ei.


8) Mergeti in librarii

De fiecare data cand va aflati impreuna, la cumparaturi, opriti-va si intr-o librarie sau la un stand de carti. Puteti rasfoi impreuna cateva pagini sau puteti dezbate asupra copertei. De altfel, in unele librarii, exista tot felul de ateliere de lectura gratuite pentru copii, organizate sub indrumarea unor actori profesionisti, la care puteti participa impreuna cu cel mic pentru a ii prezenta un anumit volum intr-o maniera inedita si interactive.


9) Incurajati cititul in format digital

In cazul in care observati ca cel mic este atras mai degraba de cititul in format digital, incurajati-l. Un raport desfasurat pe teritoriul S.U.A., in 2010, subliniaza faptul ca mijloacele electronice ar putea motiva copiii in ceea ce priveste lectura. Conform raportului, 57% dintre copiii intervievati (cu varste intre 9-17 ani) au declarat ca ar fi interesati sa citeasca o carte in format electronic, iar o treime din ei au sustinut ca ar citi de amuzament mai multe carti daca ar avea acces la ele in format electronic.


10) Recomandati volume potrivite varstei

Este foarte important ca fiecare copil sa parcurga volume potrivite varstei si ritmului propriu de a citi. Nu este gresit sa ii recomandati si cateva carti mai dificile, insa luati in considerare faptul ca este in vacanta si isi doreste sa citeasca povesti captivante si usoare. Recomandarea Asociatiei Curtea Veche este colectia „Cartile copilariei“, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate intr-o forma atractiva si adaptate nivelului de intelegere al copiilor cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani. Incurajandu-l pe cel mic sa ia contact de la o varsta frageda cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, ii puteti deschide apetitul pentru lectura, care va putea fi dezvoltat cu usurinta la varste mai mari. Iata cateva dintre titlurile colectiei: “Omul cu masca de fier - repovestire dupa romanul lui Alexandre Dumas”, “Cocosatul de la Notre-Dame - repovestire dupa romanul lui Victor Hugo”, “Odiseea - repovestire dupa epopeea lui Homer”, “Peter Pan - repovestire dupa romanul lui J.M. Barrie”, “Cei trei muschetari- repovestire dupa romanul lui Alexandre Dumas” si multe altele disponibile pe www.curteaveche.ro.


Mai multe detalii despre Asociatia Curtea Veche si despre programul national de lectura pe care il desfasoara, puteti afla accesand platforma www.curteaveche.ro/cartilecopilariei si pagina de Facebook: Cartile copilariei – program national de lectura.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu