characters characters

Cresterea posttraumatica sau efectele pozitive ale pandemiei Covid-19

10 februarie 2021    |   682 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 18 ani +.

cresterea posstraumatica sau efectele pozitive ale pandemiei Covid-19
Un studiu recent realizat in Marea Britanie arata ca nevoia de a incetini ritmul vietii, impusa de pandemia Covid-19 a avut efecte positive semnificative asupra oamenilor si familiilor.


Citeste si:

Impartirea responsabilitatilor casnice in perioada pandemiei

In perioada pandemiei, femeile si copiii risca sa fie mai expusi violentei domestice


La studiu au participat 385 de parinti cu copii intre 6 si 16 ani, din Marea Britanie si Portugalia. Acestia au completat un chestionar online in perioada mai-iunie 2020, in legatura cu felul in care le-a fost afectata viata de masurile impuse de pandemie.


Participantii au aratat ca au avut de suferit in urma acestor masuri: 70% au muncit doar de acasa, aproape jumatate dintre ei au declarat o reducere a venitului si aproape toti copiii invatau de acasa in acea perioada. 1 din 5 peroane au declarat ca au cel putin un membru al familiei suspect sau diagnosticat cu Covid-19.


Cu toate acestea, la intrebarea „Crezi ca exista si efecte pozitive in urma acestei pandemii si a masurilor de distantare sociala?”, 88% dintre participanti au raspuns afirmativ. Raspunsurile lor au fost impartite in 4 categorii, pe care autorii cercetarii le-au definit drept „crestere posttraumatica”, concept care descrie efectele pozitive ale unor evenimente traumatice:


48% dintre respondenti au descris o imbunatatire a relatiilor de familie. Un participant a descris cum masurile de izolare au dus la relatii de familie mai apropiate si o intelegere mai buna reciproca. Parintii au declarat ca s-au bucurat sa petreaca mai mult timp in famlie, s-au implicat mai mult in vietile copiilor lor si s-au simtit mai apropiati de acestia si de alti membri ai familiei.


22% dintre participanti au descris ca simt o apreciere mai mare fata de viata in general, care i-a facut sa isi reevalueze valorile personale si prioritatile, redefinind ce este important cu adevarat pentru ei. Aceasta categorie include si o recunostinta si o apreciere mai ridicata pentru lucrurile simple din viata, ocazia de a redescoperi micile placeri ale vietii si de a reduce consumerismul si dependenta de lucrurile materiale. De asemenea, participantii au declarat si ca au adoptat un stil de viata mai sanator, deoarece viata s-a mai linistit, nivelul de stres scazand, oferindu-le ocazia de a se bucura de „gradinarit si de linistea din fiecare zi.”


16% dintre respondenti au descris o crestere spirituala, care implica o implicare mai intensa in aspectele existentiale fundamentale, precum o apreciere mai mare fata de alte persoane (precum angajatii din sanatate si alte domenii esentiale), un sentiment ma puternic al comunitatii si o recunoastere a inegalitatii sociale. Aceasta categorie include si beneficii pentru mediu, precum folosirea mai redusa a masinilor, care are ca rezultat un nivel mai scazut al poluarii.

11% dintre participanti au declarat ca au descoperit si adoptat oni oportunitati si posibilitati, in privinta activitatii profesionale si a echilibrului munca-viata personala. Alte beneficii s-au referit la ocazia de a dezvolta noi abilitati, in special cele referitoare la tehnologie. Alti participanti au apreciat pozitiv oportunitatea de a-i educa pe copii de acasa.


Autorul principal al cercetarii. Paul Stallard, Universitatea din Bath, arata ca „Desigur, pandemia ne-a afectat viata in feluri semnificative, mai ales in privinta sanatatii mintale, care a fost acut afectata pentru multe persoane. Dar acest impact negativ nu reprezinta itnreaga poveste. Multi participanti la studiu au scos confirmat ceea ce stiam la nivel de anecdote despre efectele pozitive ale unui stil de viata mai lent si mai linistit in perioadele de izolare. Aceste rezultate sunt importante. Nu doar ca am identificat cateva dintre aceste efecte pozitive, dar am aratat si ca persoanele care au putut sa se bucure de acestea au o sanatate mintala mai buna decat persoanele care nu au reusit. De asemenea, studiul ne ofera indicii despre cum putem sa ne imbunatatim sanatatea si starea emotionala apreciind aspectele pozitive ale unei vieti mai simple care au fost scoase in evidenta in aceasta perioada.”.


Co-autoarea studiului, Dr Ana Isabel Pereira din cadrul Universitatii din Lisabona, arata: „Studiul indica si strategii pe care le pot adopta familiile care acum traiesc in masuri de restrictie mai severe. Este important mai ales in momentele dificile, sa gasim sens si semnificatie in aceste experiente. In fiecare moment, putem gasi modalitati de a ne apropia de copiii, partenerii si prietenii nostri; putem alege cum sa folosim mai bine acest timp petrecut in izolare si sa ii ajutam pe cei care sufera mai mult sau au mai putine resurse in aceasta perioada.”


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu