characters characters

Creativitatea copiilor si personalitatea mamelor

Cum influenteaza personalitatea mamei creativitatea copilului.

25 ianuarie 2018    |   1851 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

creativitatea copiilor si personalitatea mamelor
Ce fel de parinti sunt cei care cresc copii creativi? In afara de transmiterea talentelor sau aptitudinilor de la parinte la copil, parintii influenteaza creativitatea copiilor oferindu-le un mediu creativ si sprijin.

Un studiu recent a cercetat care sunt parintii care incurajeaza mai mult creativitatea copiilor, investigand relatia dintre personalitatea mamelor si gradul in care acestea creeaza un mediu propice creativitatii.

Citeste si alte materiale despre creativitatea copiilor:

De ce isi pierd copiiii creativitatea la scoala si cum o pot recupera acasa


Creativitatea se invata

La studiu au participat peste 3000 de mame din Polonia, cu unul sau doi copii. Mamele au completat doua chestionare, unul despre propria personalitate si al doilea despre felul in care sprijina creativitatea copiilor (despre frecventa cu care, de exemplu, arata copiilor diferite aspecte ale unei singure situatii.).

Personalitatea mamelor s-a dovedit a fi asociata cu gradul in care acestea incurajeaza creativitatea copiilor. Mamele extravertite si stabile emotional incurajeaza mai mult improvizatia, gandirea originala si metode neconventionale de rezolvare a unei probleme.

Mamele extravertite, stabile emotionale si cu un nivel ridicat de agreabilitate (preferinta pentru cooperare si armonie sociala) incurageaza originalitatea, dar ofera copiilor si incurajari pentru a persevera in eforturile creative. De exemplu, ii incurajeaza pe copii sa vada esecurile ca oportunitati pentru invatare.

Mamele care au o personalitate deschisa catre experiente noi  (un nivel ridicat de curiozitate si disponibilitate de a incerca activitati noi) faciliteaza cele mai creative medii pentru copiii lor. Ele sunt cele care sprijina inovatia si perseverenta, dar incurajeaza si imaginatia si nonconformismul copiilor. Deschiderea catre experiente noi este trasatura de personalitate cel mai strans asociata cu creativitatea.

In schimb, mamele cu un nivel ridicat de constiinciozitate (nivel ridicat de responsabilitate, orientare catre succes, autodisciplina si prudenta) tind sa isi incurajeze copiii sa persevereze, dar le descurajeaza nonconformismul.

Studiile de acest fel au rolul de a aminti parintilor ca propriile trasaturi de personalitate ii pot influenta pe cei mici in feluri nebanuite si neanticipate.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Reflecta la propriile tale trasaturi de personalitate si la felul in care incurajezi creativitatea copilului tau.
  • Aminteste-ti sa il incurajezi pe copil sa fie perseverent, chiar si atunci cand spune ca nu are „talent” artistic, ajutandu-l sa invete din greseli.
  • Incearca sa fii mai deschis la experiente noi si sa gasesti metodele prin care poti sa iti cresti echilibrul emotional.

Sursa: BPS.org.uk


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu