characters characters

Craiova: Copiii cu dizabilitati, ajutati de olimpici sa comunice prin arta

25 septembrie 2009    |   788 vizualizări
Zece elevi de la Colegiul National Fratii Buzesti, din Craiova, au realizat proiectul „Invata, zambeste si creeaza!“ in parteneriat cu Scoala Speciala „Sfantul Mina“.

Prin aceasta intiativa elevii craioveni incearca integrarea copiilor cu dizabilitati in societate cu ajutorul atelierelor de pictura, muzica si lectura. Primul dintre ele a avut loc ieri, iar celelalte se vor derula pe durata a trei luni. La finalul acestei perioade se va lansa un volum continand creatiile lor literare, va fi sustinut un spectacol de muzica si poezie, si se va pregati o expozitie cu lucrarile realizate in atelier.

Costurile activitatilor sunt suportate de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune. „Nu ne asteptam sa primim finantare. Lucram extraordinar de bine cu ei, sunt niste copii deosebiti. In final se va organiza un spectacol la Casa Studentilor“, a declarat Roxana Olteanu, initiatorul proiectului, care este eleva in clasa a XI-a la Colegiul National „Fratii Buzesti“.

Cei zece tineri cu dizabilitati de la Scoala „Sfantul Mina“ coopereaza cu tot atatia elevi de la „Fratii Buzesti“. „Atelierul da posibilitatea acestor copii sa isi manifeste atitudinile. Nu este pentru prima data cand se intalnesc si se inteleg foarte bine. Sunt convinsa ca va fi o reusita pentru ei“, a afirmat Loredana Devesteanu, profesoara de Educatie Speciala la Scoala Sfantul Mina. Majoritatea elevilor de la Fratii Buzesti, care participa la acest proiect sunt olimpici la istorie, religie si limba germana.

„Copiii cu dizabilitati invata sa comunice, sunt foarte de treaba, sunt la fel ca si noi. Nu se observa vreo diferenta. Au descoperit ca fiecare om gandeste altfel si ne respectam reciproc. Ma relaxeaza ceea ce fac“, a precizat Elena Craciun, eleva in clasa a XI-a. Programul „Tineret in actiune“ pune in practica un cadru legal de sustinere a activitatilor de invatare non-formala pentru tineri. Pentru tara noastra este alocat un buget de aproximativ trei milioane de euro.

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu