characters characters

COVID-19, „cea mai mare criza globala care afecteaza copiii din toata activitatea noastra de 75 de ani” – UNICEF

09 decembrie 2021    |   609 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF
BUCUREȘTI, 9 decembrie 2021 – COVID-19 afecteaza copiii la o scara fara precedent, provocand cea mai mare criza resimtita de copii pe care a cunoscut-o UNICEF in toata activitatea sa de 75 de ani, afirma agentia ONU dedicata copiilor intr-un raport publicat astazi.

Raportul Preventing a lost decade: Urgent action to reverse the devastating impact of COVID-19 on children and young people [Prevenirea unui deceniu pierdut: actiuni urgente pentru contracararea impactului devastator al COVID-19 asupra copiilor si a tinerilor] prezinta diferitele moduri in care COVID-19 pericliteaza decenii intregi de progrese realizate in vederea eliminarii provocarilor majore cu care se confrunta copiii, precum saracia, sanatatea, accesul la educatie, nutritia, protectia copilului si bunastarea mintala. Documentul avertizeaza ca, la aproape doi ani de la debutul pandemiei, impactul COVID-19 devine tot mai amplu, ceea ce adanceste saracia, intensifica inegalitatile si ameninta drepturile copilului la un nivel fara precedent.

„De-a lungul intregii noastre activitati, UNICEF a contribuit la crearea unui mediu mai sanatos si mai sigur pentru copiii din intreaga lume, obtinand rezultate extraordinare pentru milioane de copii”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF Henrietta Fore. „Aceste realizari sunt acum in pericol. Pandemia de COVID-19 este cea mai mare amenintare la adresa progreselor realizate pentru copii in toti cei 75 de ani de activitate. In timp ce numarul copiilor flamanzi, nescolarizati, abuzati, saraci sau obligati sa se casatoreasca este in crestere, numarul copiilor care au acces la servicii medicale, vaccinuri, hrana suficienta si servicii esentiale este in scadere. Intr-un an in care ar trebui sa privim inainte, facem pasi inapoi”.

Raportul estimeaza ca alte 100 de milioane de copii traiesc acum in saracie multidimensionala din cauza pandemiei, o crestere de 10 procente fata de anul 2019. Aceasta inseamna aproximativ 1,8 copii pe secunda de la mijlocul lui martie 2020. Mai mult, raportul atentioneaza ca avem o cale lunga de parcurs pentru a recupera terenul pierdut – chiar si cel mai optimist scenariu prevede ca va fi nevoie de sapte sau opt ani pentru a ne redresa si a reveni la rata saraciei infantile de dinaintea COVID-19.

Raportul prezinta si alte dovezi ale regresului, afirmand ca numarul copiilor care traiesc acum in gospodarii ce se confrunta cu saracie monetara a crescut cu aproximativ 60 de milioane fata de situatia de dinaintea pandemiei. In plus, in 2020, peste 23 de milioane de copii au ratat vaccinuri esentiale – o crestere de aproape patru milioane fata de 2019 si cel mai mare numar inregistrat in ultimii 11 ani.

Chiar si inaintea pandemiei, la nivel mondial, in jur de un miliard de copii sufereau din cauza a cel putin unei forme de lipsuri severe, neavand acces la educatie, sanatate, locuinte, nutritie, salubritate sau apa. Numarul lor este in crestere acum, cand redresarea inegala accentueaza diferentele tot mai profunde dintre copiii instariti si cei saraci, cei mai afectati fiind copiii cei mai marginalizati si mai vulnerabili. Raportul noteaza urmatoarele:

  • In punctul maxim al pandemiei, peste 1,5 miliarde de elevi se aflau in afara sistemului de invatamant din cauza inchiderii scolilor la nivel national. In plan mondial, aproape 80% dintre cursuri nu s-au putut desfasura cu prezenta fizica din cauza inchiderii scolilor in primul an de criza.
  • Tulburarile de sanatate mintala afecteaza peste 13% dintre adolescentii in varsta de 10–19 ani din intreaga lume. Pana in octombrie 2020, pandemia perturbase sau intrerupsese functionarea serviciilor critice de sanatate mintala in 93% dintre tarile lumii.
  • Pana la finalul deceniului, este posibil sa aiba loc alte 10 milioane de casatorii timpurii ca urmare a pandemiei de COVID-19.
  • Numarul copiilor exploatati prin munca a crescut pana la 160 de milioane la nivel mondial, inregistrandu-se o crestere de 8,4 milioane de copii in ultimii patru ani. Alte 9 milioane de copii risca sa devina victime ale exploatarii prin munca pana la finele anului 2022 din cauza cresterii nivelului de saracie provocate de pandemie.
  • In punctul maxim al pandemiei, 1,8 miliarde de copii traiau in 104 tari in care au fost serios perturbate serviciile de prevenire a violentei si de interventie in caz de violenta.
  • 50 de milioane de copii sufera de emaciere, cea mai grava forma de malnutritie, iar numarul lor s-ar putea sa creasca cu 9 milioane pana in 2022 din cauza impactului pandemiei asupra alimentatiei copiilor, a serviciilor de nutritie si a practicilor de hranire.

Pe langa pandemie, raportul atrage atentia asupra altor amenintari ce pun serios in pericol drepturile copilului. La nivel global, 426 de milioane de copii – aproape unu din cinci – traiesc in zone in care se intetesc conflictele, avand un impact tot mai mare asupra civililor si afectand copiii intr-un mod disproportionat. Femeile si fetele sunt expuse celui mai mare risc de violenta sexuala din cauza conflictelor. Nevoile umanitare sunt provocate de conflicte in proportie de 80%. De asemenea, aproximativ un miliard de copii – aproape jumatate dintre copiii lumii – traiesc in tari ce prezinta un „risc extrem de ridicat” in ceea ce priveste impactul schimbarilor climatice.

In vederea asigurarii unui raspuns, a redresarii si a reimaginarii viitorului fiecarui copil, UNICEF continua sa faca apel la:

  • realizarea de investitii in protectia sociala, capitalul uman si o redresare incluziva si durabila;
  • stoparea pandemiei si neutralizarea regresului alarmant in domeniul sanatatii si nutritiei copilului, inclusiv prin folosirea rolului vital al UNICEF in distribuirea vaccinurilor impotriva COVID-19;
  • realizarea unei reconstructii mai solide, asigurand fiecarui copil o educatie de calitate, protectie si sanatate mintala;
  • dezvoltarea capacitatii de rezilienta pentru o mai buna prevenire, interventie si protectie a copiilor in situatii de criza, inclusiv prin abordari noi ce vizeaza eliminarea foametei, protejarea copiilor impotriva schimbarilor climatice si reconfigurarea cheltuielilor in caz de dezastru.

„Intr-o perioada caracterizata prin pandemie globala, intensificarea conflictelor si agravarea schimbarilor climatice, este cu atat mai important sa dam intaietate copiilor”, a declarat Fore. „Ne aflam la o rascruce de drumuri. In efortul de a ne trasa parcursul comun pentru urmatorii 75 de ani alaturi de guverne, donatori si alte organizatii, trebuie sa punem copiii pe primul loc pe lista investitiilor si pe ultimul loc pe lista restrictiilor financiare. Viitorul nostru depinde de prioritatile pe care le stabilim in prezent”.


*Sursa foto: UNICEF

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu