characters characters

Copiii vorbesc despre viitorul si drepturile pe care si le doresc

25 februarie 2021    |   568 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF raport Viitorul copiilor
Opiniile copiilor si ale tinerilor ar putea juca in curand un rol mai important in procesul de formulare a politicilor. Cinci organizatii active in domeniul drepturilor copilului au lansat un sondaj online si un proces de consultare a copiilor, urmarind elaborarea unui raport. Parerile copiilor vor sta la baza Strategiei Uniunii Europene privind drepturile copilului si a Garantiei pentru copii. Asadar, contributiile copiii vor ajuta in mod direct la conturarea si definirea prioritatilor in cadrul ambelor initiative. Sondajul a fost initiat de catre Comisia Europeana, fiind conceput in stransa colaborare cu cele cinci organizatii din domeniul drepturilor copilului.

„Acest proces de consultare a copiilor reprezinta un suflu proaspat pentru Comisia Europeana si un pas important spre o participare mai ampla a copiilor. Copiii sunt experti in domeniile ce ii privesc, iar aceste consultari demonstreaza inca o data ca sunt deja niste actori importanti, aici si acum. Rolul nostru este acela de a le oferi tuturor ocazia si posibilitatea de a continua sa croiasca un nou drum pentru a deveni liderii de maine. Prin urmare, participarea, egalitatea si incluziunea sunt principiile directoare atat ale Strategiei Uniunii Europene privind drepturile copilului, cat si ale Garantiei pentru copii in anul 2021. Trebuie sa ne asiguram si ne vom asigura ca toti copiii pornesc in viata cu sanse egale si ca prospera in aceasta lume, fara teama si neajunsuri”, a afirmat vicepresedintele Comisiei Europene, Dubravka Šuica.

„Acesta este un raport istoric, fiind prima data cand atat de multi copii si tineri pot influenta in mod direct elaborarea politicilor Uniunii Europene. Raportul nu putea aparea intr-un moment mai important, acum cand copiii se confrunta cu impactul psihologic si concret al pandemiei de COVID-19, fiind nevoiti sa se adapteze unei noi realitati in anii ce urmeaza. Avand in vedere ca este vorba despre propriul lor viitor, parerile copiilor trebuie integrate in deciziile Uniunii Europene”, au declarat reprezentantii organizatiilor ChildFund Alliance, Eurochild, Salvati Copiii, UNICEF si World Vision.

Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de munca si drepturi sociale, a afirmat: „In efortul nostru de face fata consecintelor socioeconomice ale pandemiei de Covid-19, nu dorim doar sa ne protejam copiii, ci si sa investim in ei, astfel incat sa aiba cel mai bun start in viata si sa se poata dezvolta. Si cine ne-ar putea spune mai bine decat copiii care sunt dificultatile cu care se confrunta. Salut cu caldura aceste consultari si sunt recunoscator miilor de copii care au contribuit. Vocea lor se face auzita.”

„In calitate de responsabili de politici, trebuie sa ne asiguram ca la baza strategiilor noastre sta experienta personala a tuturor cetatenilor. Elaborarea unei strategii cuprinzatoare privind drepturile copilului trebuie sa includa toate domeniile relevante, de la sanatate (inclusiv sanatatea mintala), incluziune sociala si educatie pana la justitie in interesul copilului, copiii migranti si participarea la procesul democratic. Este extrem de important sa ascultam copiii, sa auzim ce au de spus referitor la aceste chestiuni – de aceea este atat de pretios acest proces de consultare, venind in sprijinul Strategiei Uniunii Europene privind drepturile copilului”, a afirmat Didier Reynders, comisar european pentru justitie.


„Copiii sunt cetateni cu drepturi depline. Este deosebit de important sa le oferim ocazia sa se exprime si sa recunoastem ca au un cuvant de spus in conturarea viitorului Europei. Sunt extrem de bucuros ca in centrul primei ample Strategii a Uniunii Europene privind drepturile copilului ce urmeaza sa fie elaborata se vor afla copiii, iar aceste consultari reprezinta un pas important in directia buna. Este responsabilitatea noastra, a politicienilor, sa acordam tuturor copiilor sansa reala de a-si atinge potentialul maxim si de a se dezvolta in orice context, nelasand pe nimeni in urma”, a declarat deputatul european David Lega, co-presedinte al Intergrupului privind drepturile copilului din cadrul Parlamentului European.


Principalele concluzii ale sondajului:

Pandemia de COVID-19 a impins copiii si tineri din Europa si din afara ei spre situatii de stres si incertitudine. Un nou studiu realizat de catre ChildFund Alliance, Eurochild, Salvati Copiii, UNICEF si World Vision a relevat ca unu din cinci copii din cadrul UE care au luat parte la sondaj a declarat ca este nefericit si ingrijorat pentru viitorul sau.

Pentru raportul ‘Our Europe. Our Rights. Our Future’ [Europa noastra. Drepturile noastre. Viitorul nostru], au fost consultati peste 10.000 de copii si tineri cu varste cuprinse intre 11 si 17 ani, provenind din Europa si din afara granitelor ei.

Raportul a relevat si alte aspecte ingrijoratoare:

  • Aproape unu din zece copii care au fost consultati in scopul realizarii raportului a declarat ca se confrunta cu probleme de sanatate mintala sau simptome precum depresie ori anxietate. Fetele consultate au prezentat un risc mult mai ridicat decat baietii, in timp ce copiii mai mari au raportat probleme mai grave decat copiii mai mici;
  • O treime dintre copiii participanti s-au confruntat cu situatii de discriminare sau excluziune;
  • Aceasta proportie ajunge la 50% in cazul copiilor cu dizabilitati, al copiilor migranti, al copiilor apartinand minoritatilor etnice sau al celor care se declara LGBTQ+;
  • Trei sferturi dintre copiii consultati se simt fericiti la scoala, insa 80% dintre adolescentii de 17 ani care au luat parte la sondaj cred ca educatia pe care o primesc nu ii pregateste pentru viitor intr-un mod corespunzator;
  • Majoritatea copiilor consultati si-ar dori o schimbare in viata lor scolara: 62% dintre respondenti si-ar dori sa aiba mai putine teme, iar 57% dintre cei consultati si-ar dori sa aiba lectii mai interesante. Aproape o treime dintre respondenti ar dori sa poata influenta continutul curriculumului scolar, adaugand mai multe activitati sportive (33%), cursuri despre drepturile copilului (31%) si mai multe discipline artistice (31%). Cu toate acestea, aproape toti respondentii sunt familiarizati cu drepturile copilului;
  • 88% dintre copiii si tinerii consultati sunt la curent cu schimbarile climatice si cu impactul pe care il au acestea asupra comunitatii lor, 8% sunt oarecum la curent si 4% nu sunt siguri.

Despre cele cinci organizatii din domeniul drepturilor copilului

In procesul de pregatire a noii Strategii a Uniunii Europene privind drepturile copilului 2021 - 2024, Comisia Europeana a hotarat sa stabileasca o noua procedura, invitand copiii care traiesc in Europa si dincolo de granitele ei sa isi exprime opiniile si sa influenteze modul in care va fi conturata strategia si modul in care vor fi prioritizate temele vizate. In acest scop, Comisia Europeana a contactat cinci organizatii din domeniul drepturilor copilului – ChildFund Alliance, Eurochild, Salvati Copiii, UNICEF si World Vision – pentru a realiza consultari cu copiii din intreaga Europa si din afara granitelor ei, in baza experientei acumulate de acestea prin activitatile realizate cu milioane de copii din lumea intreaga, a dovezilor, a cercetarilor si a politicilor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu