characters characters

Copiii romani, mediatori culturali in familiile lor

22 septembrie 2009    |   680 vizualizări

Diferentele dintre generatiile de copii ai emigrantilor romani au devenit vizibile. Copiii romani nascuti in Peninsula isi ajuta familia sa relationeze mai usor cu societatea italiana, in timp ce aceia care au venit in aceasta tara la adolescenta au probleme de adaptare.


Potrivit ultimelor statistici date publicitatii in Peninsula, in anul 2007 in Italia traiau  116.000 de copii romani. Intre minorii din prima generatie si minorii din a doua generatie se observa diferente de integrare foarte mari.

Desi au aceeasi origine, copiii conationalilor se deosebesc intre ei prin faptul ca fac parte din prima sau din a doua generatie de imigranti veniti in Italia.

Copiii romani din prima generatie sunt nascuti in Romania. Acolo au trait primul proces de socializare. Acolo si-au facut prieteni, de care s-au despartit la plecarea din tara. De aceea, cand vin in Italia, intra in criza numita  “boala identitatii”.

Ajunsi in Italia, acesti copii comunica greu cu cei de varsta lor. Primul pas pe care trebuie sa-l faca e sa invete italiana. Uneori, in scoli, sunt victime ale prejudecatilor care-i vizeaza pe romanii din Peninsula.

Apoi, in familiile lor pot aparea probleme pentru ca, de exemplu, parintii se pot confrunta cu situatii de disconfort la locul de munca, deoarece au statut de subalterni.

Uneori casele in care locuiesc romanii nu ofera un spatiu propice dezvoltarii unui adolescent. De aceea, e posibil ca acesta, dintr-un sentiment de jena, sa nu-si invite niciodata prietenii acasa.

Adesea acesti copii nu beneficiaza de sprijinul rudelor. Bunicii, unchii si verisorii lipsesc de cele mai multe ori de langa ei. Conflictele din nucleul familial de baza, neputand fi rezolvate de familia mare, isi pun amprenta negativa asupra dezvoltarii tanarului.

“Copiii romani sunt foarte buni la limbi straine, informatica. Sunt foarte bine pregatiti, dar la obiectele la care nu le trebuie italiana. Sa vii aici fara sa fi studiat o ora de italiana in scoala generala din Romania e un handicap major. Dupa circa doi ani, adolescentii romani isi insusesc bine limba italiana.

Abia dupa aceea se fac remarcati pentru cunostintele temeinice de istorie sau geografie - materii de cultura generala - pe care le au”, ne-a explicat Maricela Oanca, 45 de ani, mama a unei adolescente din Padova.

Copiii nascuti aici se simt „mai italieni”

Cei nascuti in Italia sau adusi in Peninsula pana la varsta de sase ani sunt considerati a doua generatie de copii romani. In 2007-2008 au fost inscrisi la cresele si gradinitele milaneze si torineze 764 de minori romani.

Copiii romani nascuti in Peninsula au o dubla apartenenta. Dupa 18 ani au posibilitatea de a fi naturalizati, primind cetatenia italiana. Uneori se desprind de cultura de origine a parintilor. Ei asimileaza comportamentele tinerilor din tara care-i gazduieste.

Astfel pot aparea doua situatii diferite. Adolescentii romani se integreaza mai bine decat parintii lor. Se indeparteaza de traditia culturala a familiei romane. Ca urmare a acestui fapt autoritatea parinteasca scade si apar conflicte in familii.

Alteori, copiii, fara sa iasa de sub autoritatea familiala, sunt cei care isi ajuta parintii sa relationeze mai bine cu profesorii la scoala, cu institutiile, cu societatea italiana. Devin adevarati mediatori culturali.

“Carol vorbeste foarte bine italiana. Desi are doar 3 ani si jumatate, el face foarte bine diferenta intre noi, cu cine vorbeste in romana si cu cine vorbeste in italiana”, ne explica Mariana Nitu, de 37 de ani, mama a unui baietel nascut in Italia.

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu