characters characters

Copiii romani inca mai cred in barza

07 decembrie 2009    |   545 vizualizări
Pentru mare parte dintre parintii romani educatia sexuala este subiect tabu, mentalitatile traditionale fiind mai puternice decat nevoia de informare corecta a celor mici.

Astfel, in timp ce in tarile civilizate, aceasta instruire incepe la gradinita, inca de acum doua decenii, la noi, foarte multi copii fie mintiti cu replici de genul "te-a adus barza" sau "te-am cumparat de la magazin", fie sunt apostrofati si pedepsiti pentru ca vor sa vorbeasca "prostii", scrie Evenimentul Zilei.

De exemplu, in Marea Britanie, Danemarca, Germania, Franta sau Canada, educatia sexuala a copilului este la ordinea zilei, incepe la gradinita, parintii sunt instruiti sa o faca, au la dispozitie o intreaga bibliografie ajutatoare.

La noi in schimb, singurul manual romanesc de educatie sexuala pentru prescolari este al Anei Muntean, prof. univ. dr. psiholog, si a fost pus la zid si criticat drept instrument de pervertire a noii generatii.

Potrivit specialistilor, varsta marii intrebari este intre 3 si 5 ani, de regula la 4. E perioada cand baieteii spun ca se casatoresc cu mama, iar fetitele cu tata si cand constientizeaza cu adevarat diferentele sexuale intre ei. "Copiii intreaba numai pe aceia in care au incredere", explica psihologul Ana Muntean, de aceea si raspunsul trebuie sa fie pe masura si sa vina din partea parintilor.

Daca nu ii raspunzi, copilul ramane cu ideea ca este ceva in neregula cu sexualitatea. Interesul sau pentru subiect nu se sterge, chiar daca nu va repeta intrebarea, dar va cauta raspunsuri in alta parte.

Oricat de jena i-ar fi unui parinte sa vorbeasca despre sex cu copilul sau, trebuie sa o faca.

"Parintele trebuie sa-i explice copilului sau ca actul sexual se intampla cand doi oameni se iubesc atat de mult incat vor sa devina una cu celalalt, dar ca acest lucru este rezervat adultilor, iar consecinta poate fi aparitia unui copil. Daca parintii ar indrazni acest dialog mai des, sigur am avea mai putini copii abuzati si mai putine mame adolescente",mai explica aceasta, sfatuindu-i pe parinti sa le vorbeasca despre acest copiilor folosind cuvinte firesti, fara diminutive sau termeni inventati.

Sursa: www.ziare.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu