characters characters

Copiii foarte sensibili la stilul de parenting

31 octombrie 2016    |   884 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

copiii sensibili
Cat de mult conteaza stilul de parenting in formarea personalitatii copilului tau? Sunt copiii influentati in grade diferite de stilurile parentale din familiile lor?

Cercetari recente arata ca o anumita categorie de copii, cu temperament sensibil (numiti si „copiii orhidee”) sunt mai sensibili atat la stilul parental pozitiv, cat si la stilul parental negativ. Cu alte cuvinte, ei vor avea mai mult de castigat daca parintii le ofera incredere, sprijin si afectiune si vor avea mai multe de pierdut daca parintii sunt distanti, severi si critici. Cand parintii au un stil parental pozitiv, copilul se va simti confortabil, acceptat si aprobat. Comportamentul lui va fi disciplinat prin explicatii, oferirea de informatii de catre parinte si incurajarea responsabilitatii. Stilul negativ de parenting presupune disciplina dura si retragerea afectiunii si iubirii din partea parintelui.

Temperamentele copiilor au fost evaluate in functie de impulsivitate, autocontrol si tendinta de a trai frecvent emotii negative.

Copiii cei mai sensibili la stilul de parenting au o trasatura de temperament in comun: sunt predispusi la a trai mai des decat ceilalti copii emotii negative (reactioneaza mai des cu frica si iritabilitate).

Copiii sensibili, crescuti de catre parinti cu un stil parental pozitiv, vor manifesta un nivel mai ridicat de empatie, vor fi mai sociabili si mai buni cu cei din jur, iar la nivel intern, vor fi mai motivati sa se dezvolte, vor avea performante scolare mai bune, imbunatatindu-si limbajul, memoria si gandirea.

Daca stilul de parenting este unul negativ, copiii vor avea probleme internalizate sub forma de anxietate, depresie, autovatamare sau externalizate in forma agresivitatii, delincventei sau a comportamentelor de risc.

Asadar, ceea ce ii face pe copii mai vulnerabili la comportamente agresive sau neglijente din partea parintilor, ii ajuta si sa se dezvolte atunci cand primesc ajutor si afectiune. Astfel, tocmai trasatura care pare a fi o slabiciune se dovedeste a fi si punctul lor forte, daca au parte de un stil de parenting pozitiv.

Sursa: BPS.org.uk


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/left-hand/5183178482/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu