characters characters

Copiii din clasele I-IV ar putea avea cinci ore de sport saptaminal

22 februarie 2010    |   428 vizualizări
 

Statisticile internationale privind sanatatea copiilor sint ingrijoratoare. Avem cei mai multi elevi care sufera de scolioza si sintem pe locul III in ceea ce priveste obezitatea", spune senatorul Mihaela Popa, initiatoarea proiectului de lege privind obligativitatea a cinci ore de educatie fizica la scoala primara. "Copiii au nevoie de miscare, dar nu ai unde sa lucrezi cu ei, ca sint foarte multe scoli fara sali de sport", spune invatatoarea Doina Nechifor.


Elevii din clasele primare ar putea avea cinci ore de educatie fizica pe saptamina. Ideea apartine senatorului PLD Mihaela Popa, care a propus un proiect de lege privind obligativitatea in clasele I-IV a cinci ore de educatie fizica saptaminal.


Proiectul a trecut de Camera Deputatilor, iar luni va fi votat in Senat. Cele trei ore de sport in plus ar urma sa fie trecute in norma invatatorilor.
Proiectul a fost initiat in primavara anului trecut si se doreste a fi un semnal de alarma in ceea ce priveste traiul sedentar al copiilor. "Copiii petrec tot mai mult timp in fata calculatorului, nu mai fac miscare, au devenit apatici", a precizat senatorul Mihaela Popa.


In orele de educatie fizica, elevii ar putea merge in parc sau la patinoar
"Statisticile internationale privind sanatatea copiilor sint ingrijoratoare. Avem cei mai multi elevi care sufera de scolioza si sintem pe locul III in ceea ce priveste obezitatea. Ultimul studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca s-a dublat numarul de elevi obezi din ciclul primar", atrage ea atentia.
Un alt argument pe care il invoca Mihaela Popa este legat de rolul pe care il are sportul in educatia copilului.

 

"Sportul nu trebuie privit ca o disciplina, ci mai degraba ca un fenomen social. Prin sport se pot dobindi multe abilitati precum autodisciplina, spiritul de competitie, responsabilizarea, fair-play-ul. In plus, sportul a fost introdus pentru prima
data in Tratatul de la Lisabona ca fenomen social, fiind considerat un important promotor al egalitatii de sanse", a precizat Mihaela Popa.

Prin acest proiect, se urmareste totodata schimbarea mentalitatilor in ceea ce priveste importanta sportului. "Cind aduc in discutie cresterea numarului de ore de sport pentru elevii din clasele primare, nu ma refer doar la orele petrecute in sala, ci si la plimbarile prin parc, mersul la patinoar, iesitul cu rolele, diferite jocuri interactive. Ar putea fi si o ora de recuperare pentru copiii cu deficiente fizice", mentioneaza ea.


Mihaela Popa considera ca mai multe ore de sport la clasele primare le-ar permite dascalilor sa-i descopere pe viitorii sportivi de performanta. "De la virsta aceasta ei incep sa se formeze. Dar e nevoie de mai multe ore de sport pentru a-i putea descoperi", crede ea.

 

Articol complet pe: www.ziaruldeiasi.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu