characters characters

Consultatii si tratamente dentare gratuite pentru copii in Tulcea si Bucuresti

29 iulie 2019    |   553 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

Consultatii dentare gratuite copii
In perioada 1 iulie 2019 – 29 februarie 2020, primul cabinet stomatologic mobil din Romania, al asociatiei Merci Charity va ajunge la aproape 1.000 de copii din comunitati rurale defavorizate din judetul Tulcea si copii cazuri sociale din Bucuresti pentru a asigura in mod gratuit preventie si tratament stomatologic.

In Romania, 3 din 4 copii cu varste intre 5 si 13 ani au carii la dintii temporari si 4 din 10 copii de pana in 13 ani au carii la dintii definitivi, situatie care arata o lipsa a igienei orale. Peste 80% din copiii de la sate nu au fost niciodata la medicul stomatolog. Romania este pe locul 9 in Europa la numarul de cazuri noi de cancere ale buzelor si cavitatii bucale. In Tulcea, nu exista niciun cabinet de medicina dentara in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Tulcea in peste 74% dintre comune.

In ultimul an, in Romania, preventia este un subiect abordat des in discursul public si este subliniata importanta ei, insa foarte rar sunt oferite exemple de actiuni concrete de preventie, cel putin in ceea ce priveste sanatatea orala. Preventia pentru sanatate orala inseamna actiuni concrete de prevenire a aparitiei cariei dentare prin controale regulate la medicul stomatolog, fluorizari dentare si sigilari ale dintilor sanatosi si periaj dentar efectuat corect, de cel putin doua ori pe zi. Insa, nu orice copil din Romania are acces la aceste servicii in conditiile in care in mediul rural functioneaza doar 13% din totalul cabinetelor de medicina dentara, iar numarul medicilor dentisti de la sate este de 7 ori mai mic comparat cu mediul urban.

Scopul proiectului “Educatie orala, preventie si nutritie pentru sanatatea orala a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zana Merciluta” este imbunatatirea starii sanatatii orale a 960 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani din comunitati marginalizate din judetul Tulcea si din Bucuresti prin interventii de profilaxie orala derulate in cabinetul stomatologic mobil (consult, periaj dentar profesional, sigilari dentare, tratament non-invaziv) si derularea in 16 scoli a unui curs de igiena orala si nutritie corecta, cu demonstratie si exersare a periajului dentar cu sprijinul medicilor dentisti voluntari. Copiii vor primi gratuit pasta de dinti, periuta si cartea pentru copii “Ghid de nutritie povestit”.

Proiect derulat de asociatia Merci Charity Boutique si finantat prin programul „In stare de bine”, sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.


Merci Charity este o organizatie nonprofit infiintata in 2012, al carei scop este sa acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sanatate mobila şi educaţie, avand in prim plan copiii cu probleme medicale si sociale. „Zana Merciluta” este primul cabinet stomatologic mobil din Romania care ofera servicii gratuite pentru copii cazuri sociale si umanitare (www.zanamerciluta.ro).

Comentează:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Memet onur    11.03.2020 - 23:13
    Mai este valabil