characters characters

Studiu. Conflictele dintre parintii divortati, asociate cu probleme de sanatate mintala ale copiilor

15 ianuarie 2021    |   967 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

conflictele dintre parintii divortati
Conflictele dintre parintii despartiti sau divortati cresc riscul copiilor de a suferi de probleme de sanatate mintala sau fizica, arata un studiu recent. Copiii parintilor despartiti sau divortati trec prin teama de abandon atunci cand parintii aflati in procesul de despartire sau divort au conflicte, iar teama de abandon prezice problemele= de sanatate ale copiilor.

Citeste si:

Reactiile copiilor la divortul parintilor in functie de varsta

Ce au nevoie copiii de la parintii divortati


„Conflictele reprezinta un puternic factor de stres pentru copii, iar legatura dintre expunerea la conflictele dintre parinti si problemele de sanatate mintala ale copiilor a fost stabilita in toate tipurile de familii – cu parinti casatoriti, care doar locuiesc impreuna, sunt despartiti sau divortati.”
, arata Karey O’Hara, autor principal al lucrarii. „Conflictele dintre parintii divortati sau despartiti sunt asociate cu teama copiilor ca vor fi abandonati de unul sau ambii parinti. Aceasta teama este asociata cu viitoare probleme de sanatate mintala, mai ales in randul copiilor care au relatii apropiate cu tatii lor.”

Potrivit studiilor anterioare, pentru copiii care traiesc impreuna cu ambii parinti, conflictele dintre acestia sunt vazute ca o amenintare la adresa familiei si ca o sursa de stres in legatura cu un posibil divort.

Pentru a intelege cum interpreteaza copiii parintilor divortati conflictele interparentale, cercetatorii au intervievat 559 copii cu varsta intre 9 si 18 ani despre expunerea lor la conflict: daca parintii lor s-au certat in fata lor, daca vorbeau urat despre celalalt parinte sau daca au cerut copiilor sa transmita mesaje celuilalt parinte. Copiii expusi la astfel de conflicte au declarat un nivel mai ridicat de teama de abandon.

„Cand parintii sunt casatoriti si intra in conflict, copilul se poate ingrijora ca acestia se vor desparti. Dar copiii parintilor sunt divortati sau despartiti au fost deja martori la dizolvarea familiei lor. Ideea ca ar putea fi abandonati, desi este improbabila, nu este ilogica din punctul lor de vedere.”, declara autoarea studiului.

Teama de abandon a copiilor este persistenta: expunerea la conflictul interparental a prezis teama de abandon la copii si la 3 luni dupa interviu. Iar grijile legate de abandon au fost asociate cu probleme de sanatate mintala la 10 luni de la interviu.

Pentru ca de obicei relatiile apropiate dintre parinti si copii ii protejeaza pe acestia de stres, cercetatorii se asteptau ca acei copii cu relatii apropiate cu parintii lor sa aiba un nivel mai scazut de teama de abandon si mai putine probleme emotionale. Dar studiul nu a indicat un astfel de efect. „O relatie apropiata dintre parinte si copil il poate proteja de stres pe acesta din urma, dar este posibil ca aceasta sa nu fie de ajuns in contextul unui nivel ridicat al conflictelor dintre parinti.”, declara autorii studiului.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu