characters characters

Conflictele dintre parinte si copil afecteaza dezvoltarea copilului pe termen lung

26 aprilie 2019    |   1265 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

conflictele dintre parinte si copil
Oamenii care si-au stabilit un scop in viata sunt mai productivi, au un nivel mai ridicat de multumire si fericire si sunt mai rezilienti, dand dovada de flexibilitate emotionala in fata obstacolelor. Este important asadar sa stim mai multe despre cum se formeaza capacitatea de a alege si de a urma un scop in viata. Un studiu recent a incercat sa descopere legatura dintre relatia parinte-copil in copilarie si capacitatea copilului de a-si stabili un scop in viata la maturitate.

Citeste si:

Ikigai – conceptul japonez care il ajuta pe copil sa isi aleaga cariera 

Cum il ajuti pe adolescent sa isi gaseasca scopul in viata 


Studiul s-a concentrat asupra frecventei conflictelor dintre mama si copii de-a lungul copilariei si adolescentei si starea emotionala a copilului la varsta de 21-22 ani. Cercetatorii au inclus in studiu 1074 de studenti, 698 de tati si 996 de mame. Acestia au fost intervievati si observati de-a lungul mai multor ani, din copilarie pana la intrarea pe piata muncii, la varsta de 21/22 de ani.

Participantii la studiu au trebuit sa declare daca sunt de acord cu afirmatii care au masurat frecventa conflictelor dintre parinti si copii (de exemplu: “Eu si parintii mei ne enervam frecvent.”) scopul in viata (de exemplu:“Stiu in ce directie ma indrept in viata.”), satisfactia fata de diferite domenii ale vietii (sanatate, scoala, relatii sociale) si stresul perceput (de exemplu: “In ultima luna, cat de des ai simtit ca nu poti controla lucrurile importante din viata ta?”). Copiii au raspuns la chestionare privind conflictele cu parintii si propriul scop in viata, in timp ce parintii au raspuns doar la chestionare privind conflictele cu propriii copii.

Studiul a indicat o asociere moderata intre:

  • stresul perceput si lipsa de satisfactie in viata
  • satisfactia in viata si existenta unui scop in viata
  • stresul perceput si lipsa unui scop in viata

Cele mai importante rezultate au fost urmatoarele:

Cu cat exista conflicte mai frecvente intre parinte-copil, raportate atat de copil, cat si de parinte, cu atat copilul va avea o stare de bine mai scazuta, la varsta de 21/22 de ani. In plus, conflictele frecvente cu mama la varste timpurii (conflicte declarate de copii, nu de catre mame) sunt asociate cu lipsa unui scop in viata la maturitate. Asadar, copiii care au declarat ca au multe conflicte cu mama, au avut o probabilitate mai mare de a nu avea un scop in viata la maturitate.

De ce apare aceasta asociere intre conflictele dintre parinte si copil si lipsa unui scop in viata la maturitate? O posibila explicatie oferita de autori este ca o stare conflictuala in copilarie si adolescenta “scade nivelul de energie si entuziasm al copilului, precum si probabilitatea ca acesta sa adopte un stil de viata activ si implicat, care este esential pentru ca oamenii sa isi stabileasca un scop in viata.”

De asemenea, autorii atrag atentia asupra faptului ca in adolescenta, conflictele repetate dintre parinti si copii ii impiedica pe acestia din urma sa isi consolideze independenta si identitatea, ambele fiind esentiale pentru gasirea unui scop in viata.

Sursa: PsychologyToday.com 


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu