characters characters

Conflictele, criza climatica si COVID-19 reprezinta o mare amenintare pentru sanatatea femeilor si a copiilor

28 septembrie 2020    |   398 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

Unicef
Bucuresti, 28 septembrie 2020
– Progresele fragile inregistrate in domeniul sanatatii femeii si copilului sunt periclitate de conflicte, criza climatica si COVID-19, potrivit unui nou raport realizat de miscarea Every Woman Every Child (Fiecare femeie, fiecare copil).

Raportul Protect the Progress: Rise, Refocus, Recover, 2020 [Protejarea progreselor: Crestere, refocalizare, redresare, 2020] releva faptul ca, de la lansarea Every Woman Every Child in urma cu 10 ani, miscare coordonata de secretarul general al ONU, s-au inregistrat progrese remarcabile in sensul ameliorarii sanatatii femeilor, copiilor si adolescentilor din lumea intreaga. De exemplu, rata de mortalitate a copiilor sub 5 ani a atins un minim istoric in 2019 si peste 1 miliard de copii au fost vaccinati in ultimul deceniu. Acoperirea vaccinala, nasterile asistate de personal calificat si accesul la apa potabila au inregistrat procente de peste 80%. Mortalitatea materna s-a redus cu 35% din anul 2000, scaderile cele mai consistente raportandu-se dupa 2010. De asemenea, potrivit estimarilor, au fost prevenite 25 de milioane de casatorii timpurii in ultimul deceniu.

Cu toate acestea, conflictele, instabilitatea climatica si pandemia de COVID-19 pun in pericol sanatatea si bunastarea tuturor copiilor si adolescentilor. Criza provocata de COVID-19, in mod special, adanceste inechitatile existente, intreruperea serviciilor medicale esentiale afectand in mod disproportionat femeile si copiii cei mai vulnerabili. La apogeul masurilor de izolare impuse de pandemie, scolile au fost inchise in 192 de tari, ceea ce a afectat 1,6 miliarde de elevi. Violenta domestica si abuzul asupra fetelor si femeilor au luat amploare. Saracia si foametea urmeaza, la randul lor, o curba ascendenta.

„Chiar si inainte de pandemia de COVID-19, undeva in lume, murea un copil sub 5 ani la fiecare sase secunde”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Milioane de copii care traiesc in zone de conflict si in contexte fragile se confrunta cu greutati si mai mari de la debutul pandemiei. Trebuie sa lucram impreuna ca sa raspundem nevoilor stringente cauzate de pandemie, consolidand in acelasi timp sistemele de sanatate. Doar asa putem apara si salva vieti”.

In 2019, 5,2 milioane de copii sub 5 ani si 1 milion de adolescenti au decedat in urma unor cauze evitabile. La fiecare 13 secunde, a murit un nou-nascut. La fiecare ora, 33 de femei nu au supravietuit nasterii si, zilnic, 33.000 de fete au fost fortate sa se casatoreasca, de obicei cu barbati mult mai in varsta.

Raportul analizeaza inechitatile adanc inradacinate ce continua sa priveze femeile, copiii si adolescentii de drepturile lor, constatand ca locul nasterii este un important determinant al supravietuirii. In 2019, 82% dintre decesele aparute inainte de varsta de 5 ani si 86% dintre cele inregistrate in randul mamelor au survenit in Africa Subsahariana si Asia de Sud. Noua din zece infectii cu HIV depistate in randul copiilor au fost raportate in Africa Subsahariana. Ratele de mortalitate a mamelor, nou-nascutilor, copiilor si adolescentilor au fost mult mai mari in tarile afectate de conflicte cronice.

„De prea mult timp, se acorda o atentie insuficienta sanatatii si drepturilor femeilor, copiilor si adolescentilor, iar serviciile nu beneficiaza de resurse adecvate”, a declarat fostul prim-ministru al Noii Zeelande si presedintele Consiliului de administratie al Parteneriatului pentru Sanatatea Mamei, Nou-nascutului si Copilului, Helen Clark. „Facem apel la toti partenerii sa isi uneasca fortele pentru a ajuta guvernele sa consolideze sistemele de sanatate si sa elimine inechitatile ce stau in calea progreselor”.

Raportul indeamna comunitatea mondiala sa lupte impotriva COVID-19, onorand si respectand totodata angajamentele menite sa ofere o viata mai buna femeilor si copiilor, fara a lungi lista promisiunilor desarte.

„Pandemia de COVID-19 risca sa anuleze ani intregi de progrese in domeniul sanatatii reproducerii si al sanatatii mamei, copilului si adolescentului. Acest lucru este inacceptabil”, a afirmat Muhammad Ali Pate, Director global pentru sanatate, nutritie si populatie in cadrul Grupului Bancii Mondiale si director al Mecanismului de Finantare Mondiala (MFM).

„Parteneriatul MFM isi va dubla eforturile pentru a se implica alaturi de parteneri si state si va onora angajamentul global privind asigurarea accesului tuturor femeilor, adolescentilor si copiilor la serviciile medicale de calitate si accesibile ca pret de care au nevoie pentru a supravietui si a se dezvolta”.

Progresele inregistrate in ultimul deceniu in domeniul sanatatii femeii, copilului si adolescentului trebuie ferite de impactul pandemiei si al raspunsului la aceasta, se precizeaza in raport.

„Regresul accelerat al progreselor obtinute cu greu in domeniul sanatatii femeii, copilului si adolescentului constituie o reala amenintare”, a afirmat Ties Boerma, director al initiativei Numaratoarea inversa pana in 2030 pentru sanatatea reproducerii si sanatatea mamei, nou-nascutului, copilului si adolescentului. „Asa cum reiese si din monitorizarea intensiva a pandemiei de COVID-19, sunt necesare date locale actualizate in vederea directionarii actiunilor si a prevenirii cresterii inegalitatilor. Este mare nevoie de investitii globale si nationale in sistemele informatice locale din domeniul sanatatii pentru a putea ghida raspunsul si a apara progresele”.

In lipsa unor eforturi intense de combatere a deceselor evitabile in randul copiilor, 48 de milioane de copii sub 5 ani ar putea muri intre 2020 si 2030. Aproape jumatate dintre acesti copii vor fi nou-nascuti.

Raportul indeamna tarile sa continue sa investeasca in sanatatea tuturor femeilor, copiilor si adolescentilor, in timpul tuturor crizelor.

„In momentele in care raspundem la pandemia de COVID-19 si ne reimaginam un viitor mai bun, cu pace permanenta, inclusiv in cadrul familiei, trebuie sa repetam cat se poate de raspicat ca drepturile femeilor si ale fetelor nu sunt negociabile. Chiar si in vremuri de criza – mai ales in vremuri de criza – sanatatea reproducerii si a sexualitatii si drepturile lor trebuie protejate cu orice pret", a declarat Natalia Kanem, director executiv al UNFPA.


Potrivit raportului, miscarea Every Woman Every Child este mai importanta ca niciodata, acum, cand suntem in pragul unui nou deceniu de actiune pentru indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, in miezul celei mai grave crize sanitare globale a generatiei noastre. Avantul miscarii trebuie sa continue sa sustina multilateralismul, sa indemne la actiune toate sectoarele pentru a proteja investitiile si progresele enorme realizate in baza angajamentelor de la lansarea sa, in urma cu 10 ani, si sa protejeze sanatatea si bunastarea fiecarei femei, fiecarui copil si fiecarui adolescent, oriunde s-ar afla.


„Fara indoiala, pandemia franeaza eforturile globale menite sa imbunatateasca sanatatea si bunastarea femeilor si copiilor, dar aceasta ar trebui sa ne motiveze si mai mult", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Actiunile noastre comune sub egida miscarii Every Woman Every Child sunt mai importante ca niciodata. Este momentul sa ne reinnoim angajamentul de a crea o lume mai sanatoasa, mai sigura, mai dreapta si mai sustenabila pentru femei, copii si generatiile viitoare”.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu