characters characters

Concediu de acomodare si indemnizatie de 800 de lei pentru unul dintre sotii adoptatori - proiect

03 decembrie 2009    |   685 vizualizări
 

Adoptatorul sau unul dintre sotii adoptatori pot opta pentru un concediu de acomodare de trei luni si de o indemnizatie lunara de 800 lei sau de reducerea cu o patrime a duratei de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Proiectul de act normativ privind modificarea Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei prevede ca adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de trei luni si de o indemnizatie lunara in cuantum de 800 lei, care se va actualiza periodic prin hotarare a Guvernului.

Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a supus, joi, dezbaterii publice proiectul de act normativ de modificare a Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei.
Potrivit actului normativ citat, in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare nu solicita acordarea concediului de acomodare, acesta are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral, in mod obligatoriu, din fondul de salarii al angajatorului.

"Reducerea duratei normale de munca se acorda la cerere de catre angajator, pentru o perioada de trei luni de la data la care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca privind incredintarea in vederea adoptiei, in situatia in care copilul a implinit varsta de doi ani pana la punerea in executare a hotararii", se arata in proiect.

Drepturile reprezentand concediul de acomodare si indemnizatia ar trebui sa se acorde incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost pusa in executare hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei.
In situatia in care beneficiarul concediului de acomodare si a indemnizatiei decedeaza in perioada efectuarii concediului, drepturile se transfera asupra celuilalt sot adoptator, corespunzator cu durata de timp ramasa neefectuata din concediu.
 

 

Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu de acomodare va fi considerata vechime in munca si va constitui perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii.

Prevederile referitoare la concediul de acomodare, indemnizatie si reducerea duratei normale de lucru nu sunt aplicabile in cazul persoanelor care adopta copilul sotului si nici al persoanelor sau familiilor care adopta copilul care nu este incredintat in vederea adoptiei.

Proiectul de act normativ mai prevede ca angajatorii au obligatia de a acorda persoanei sau unuia din sotii familiei adoptatoare dispensa pentru efectuarea evaluarilor medicale pentru fiecare copil adoptat, fara diminuarea drepturilor salariale, in limita a maximum 16 ore pe an, sau 32 de ore daca minorul adoptat este incadrat intr-un grad de handicap sau este infectat HIV/bolnav SIDA.
"Dispensa se poate solicita si acorda pana la incheierea perioadei de monitorizare post-adoptie prevazuta de lege", se mai arata in proiectul de act normativ.

Totodata, adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat un copil incadrat intr-un grad de handicap sau infectat HIV/bolnav SIDA va beneficia, pentru fiecare copil adoptat, cu titlul de sprijin financiar, de decontarea sumelor care reprezinta cheltuielile efectuate pentru achizitionarea unor servicii de supraveghere a copilului.

Cuantumul sprijinului financiar este de 1.000 lei pe an, se acorda pana la incheierea perioadei de monitorizare post-adoptie prevazuta de lege si se actualizeaza periodic prin hotarare a Guvernului, in functie de costul acestor servicii.

Sursa: www.mediafax.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu