characters characters

Cluj: Scolile particulare vor fi mai accesibile pentru clujeni

28 septembrie 2009    |   801 vizualizări
 

Noua Lege a Educatiei aduce subventionarea invatamantului particular, pentru care au luptat scolile private din Cluj. Banii pe care ii vor primi scolile particulare vor aduce taxe mai mici si locuri mai multe.
Discriminarea din invatamantul romanesc pare sa se fi terminat odata cu noua lege, dupa o „lupta” de cativa ani a scolilor particulare din toata tara. Un rol important le-au avut si cele mai importante institutii particulare acreditate din Cluj-Napoca, care au infiintat chiar si o asociatie si o uniune nationala pentru promovarea invatamantului particular preuniversitar din Cluj.

Conform noii Legi a Educatiei „banii urmeaza elevul”. Profesoara Carmen Costina, director adjunct la Scoala privata Elf, odata cu noua lege a fost aprobat si amendamentul prin care fiecarui copil i se aloca o anumita suma, iar fiecare scoala acreditata, fie ca este de stat sau particulara, va primi fonduri pentru elevii pe care ii are.


Un lucru normal, 10 ani mai tarziu


Carmen Costina, care conduce prima scoala particulara acreditata din Cluj, care a implinit in septembrie 10 ani de la infiintare, spune ca acest drept este al elevilor si apoi al scolilor.

Inspectorul scolar general al judetului Cluj, Anca Hodorogea, crede ca aceasta masura este normala. „Este bine ca parintii sa aiba alternative, sa aiba dreptul de a alege care forma de invatamant sa-l urmeze copiii lor”, a spus Hodorogea.
Inspectorul scolar responsabil cu monitorizarea invatamantului particular, Adelhaida Kerekes, spune ca aceasta finantare vine ca un ajutor in plus pentru scolile particulare, care erau nevoite sa perceapa taxe destul de mari, pe care nu toti parintii si le permiteau.

 


 

Aduce taxe mai mici
Potrivit Adelhaidei Kerekes, care face parte si din Comisia consultativa a invatamantului particular a Inspectoratului Scolar Judetean, cele mai importante scoli particulare din Cluj, Scoala Elf si Scoala Internationala, lupta de ani buni pentru a obtine aceste drepturi.

„S-a obtinut si cornul si laptele, care le-au primit de la 1 iunie 2009 si decontarea navetei pentru profesori, acolo unde este cazul”, spune inspectorul scolar. Adelhaida Kerekes crede ca decizia micsorarii sau pastrarii acelorasi taxe va ramane la latitudinea scolilor pentru ca fiecare isi face oferta. „Este posibil sa creasca totodata numarul elevilor, dar asta si pentru ca sunt unitati foarte bune cu rezultate care se vad”, spune Adelhaida Kerekes.

Elevi la particular

Cele mai importante scoli particulare din Cluj sunt Elf si Scoala Internationala, ele avand in  totat circa 300 de elevi. Scoala Elf a avut in anul scolar precedent 88 de elevi in ciclul primar si 71 in ciclul gimnazial. Taxa la Scoala Elf este de 560 de lei lunar.

Potrivit lui Carmen Costina, director adjunct, sprijinul din partea statului ar putea permite scolii sa nu mai majoreze taxa o data cu indexarea salariilor, care se face in fiecare an. Scoala Internationala a avut 61 de elevi in ciclul primar 60 in ciclul gimnazial.

 

Sursa: www.adevarul.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu