characters characters

Certificatele internationale de competenta lingvistica si digitala inlocuiesc bacalaureatul

11 noiembrie 2009    |   920 vizualizări
 

Elevii de clasa a XII-a care au obtinut deja, pe cont propriu, certificate de competenta lingvistica sau digitala internationale, nu trebuie sa mai sustina aceste probe in cadrul examenului de bacalaureat. Potrivit unui nou ordin al Ministerului Educatiei, probele de evaluare a cunostintelor de limba straina si a competentelor digitale vor fi echivalate cu certificatele deja obtinute.


Elevii trebuie sa dovedeasca ca au un nivel de competenta lingvistica egal sau superior nivelului B1, corespunzator Cadrului European Comun de Referința pentru Limbi.


Ministerul Educatiei recunoaste competentele lingvistice deja atestate printr-un certificat Cambridge, IELTS (International English Language Testing System), TOEFL (Test of English as a Foreign Language) si TOEIC (Test of English for International Communication).


Pentru competentele digitale exista doua tipuri de certificate care se recunosc: ECDL Start si ECDL Complet. Astfel, elevii care detin aceste certificate nu vor mai suttine proba de competente digitale. Pe diploma de Bacalaureat se va nota nivelul la care elevul stie sa utilizeze calculatorul: mediu sau avansat.


Candidatii care solicita recunoasterea si echivalarea rezultatelor obtinute la examenele cu recunoastere internationala trebuie sa depuna la secretariatul unitatii de invatamânt in care functioneaza comisia de bacalaureat o cerere scrisa, insotita de o copie legalizata a certificatului sau a diplomei menționate.


Documentele trebuie depuse in perioada 1-14 mai pentru sesiunea de vara a examenului de bacalaureat, respectiv 5-9 iulie pentru sesiunea de toamna. In cazul in care se inregistreaza intârzieri in eliberarea certificatului de catre institutia care administreaza examenul respectiv, candidatii pot depune, in perioada menționata o adeverința eliberata de respectiva institutie.


Elevii care detin deja certificate de competente lingvistice si digitale vor sustine doar probele scrise ale examenului de bacalaureat.
Astfel, la finalul clasei a XII-a, se vor sustine trei, respectiv patru probe scrise, in cazul elevilor care au studiat in limba materna. Disciplinele de examen vor fi limba româna, o proba obligatorie corespunzatoare profilului, matematica sau istorie, si una la alegere, in functie de profil. La aceasta ultima proba, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege intre chimie, fizica, biologie si informatica, iar cei de la profil uman, intre economie, geografie, logica, psihologie si filosofie. Nota finala de bacalaureat va fi media aritmetica a celor trei, respectiv patru, probe scrise, pentru cei care au dat examen scris si in limba materna.


Sursa: www.realitatea.net

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu