characters characters

Centrul pentru Jurnalism Independent si UNICEF invita elevii si profesorii la o lectie de educatie media despre teoriile conspiratiei

Lectia se desfasoara in perioada 26 mai – 11 iunie 2021

31 mai 2021    |   550 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

UNICEF CJI lectie despre teoriile conspiratiei
Ultimul an de pandemie s-a dovedit a fi un teren foarte fertil pentru teoriile conspiratiei, care au prins putere si au circulat online cu viteza luminii. De aceea, Centrul pentru Jurnalism independent, impreuna cu UNICEF in Romania, invita profesorii si elevii din Romania sa ia parte, in perioada 26 mai - 11 iunie 2021, la un exercitiu destinat elevilor de gimnaziu si de liceu si ancorat in realitatea ultimului an, cu tema: "Teoriile conspiratiei – cum le recunoastem si cum putem face sa nu cadem prada influentei lor".

Lectia isi propune sa ajunga la radacina problemei si sa atinga cele mai importante puncte legate de acest subiect: cum este construita o teorie a conspiratiei, ce tactici de manipulare foloseste, cum putem s-o recunoastem si sa ne ferim de atractia pe care o genereaza. Scopul al exercitiului este de a-i obisnui pe elevi sa recunoasca si sa evite sa cada in capcana dezinformarii atunci cand navigheaza online.

Pachetul de materiale didactice, inclusiv de exercitii practice, pus la dispozitia profesorilor si elevilor include atat o versiune destinata predarii fata in fata, cat si una destinata predarii online, in asa fel incat mesajul sa fie cat mai bine adaptat mediului, iar orele sa fie interactive si relevante pentru toti elevii. In plus, in zilele de 27 mai, 2 iunie, 4 iunie, intre orele 17.00 – 18.00, un reprezentant al CJI va asigura profesorilor consiliere si asistenta pentru desfasurarea activitatii.

"Noi, la CJI, derulam de ani buni un program de educatie media destinat elevilor de liceu, prin care ne-am asumat, impreuna cu profesorii lor, rolul de a-i invata cum sa lupte cu dezinformarea in toate formele ei. Teoriile conspiratiei sunt doar una dintre formele pe care le poate imbraca dezinformarea – forma care se propaga cu foarte mult succes si in mediul online, asa cum ne-a demonstrat-o si ultimul an de pandemie. Credem ca lectia derulata cu sprijinul UNICEF in Romania este cu atat mai relevanta intr-o perioada in care interactiunea copiilor cu internetul a crescut exponential. De aceea, ii invitam pe toti profesorii sa se alature acestui efort de a le dezvolta elevilor gandirea critica si capacitatea de a recunoaste si demonta acest tip de dezinformare", declara Cristina Lupu, Director Executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent.

„Prin intermediul lectiei pe care le-o propunem elevilor si profesorilor, continuam eforturile de dezvoltare a educatiei media in cadrul parteneriatului pe care UNICEF il desfasoara cu Centrul pentru Jurnalism Independent. Acest tip de educatie este esential pentru copiii de astazi si de maine, in special in contextul infodemiei care insoteste pandemia pe care o traversam, ajutand la cresterea nivelului de rezilienta impotriva dezinformarii, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Profesorii care-si doresc sa se alature exercitiului sunt invitati sa acceseze link-ul de activitate pentru a afla mai multe informatii https://www.qie.ro/educatiemedia/, sa-si descarce pachetul de materiale didactice si exercitii si sa desfasoare activitatea la clasa pana la data de 11 iunie.

Pentru mai multe detalii despre proiect si activitate, va rugam sa o contactati pe Cristina Jamschek, Director de Programe CJI, la adresa de e-mail: cristina.mastacan@cji.ro sau la telefon: 0745 539 412.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu