characters characters

Ce scoate scoala romaneasca: 5% elevi de varf, 95% „absolventi de zona gri“.

03 martie 2010    |   533 vizualizări
 

Elevii romani sunt pur si simplu bombardati cu informatii pe care nu le pot corela, ceea ce face ca in Romania sa se inregistreze o situatie inversa fata de cea intalnita in vestul Europei. Societatea civila cere scuturarea manualelor si diminuarea curriculei. Cum invata elevii din restul Europei


Manuale cu zeci de formule in fiecare pagina, exercitii greoaie din care majoritatea elevilor nu inteleg nimic si formarea de competente doar la nivel declarativ. Asa arata scoala romaneasca dupa 20 de ani de experimente ale ministrilor educatiei si combinarea unor sisteme al caror efect principal este supraincarcarea programei scolare. Concluziile reies dintr-un raport al Societatii Academice Romane, care a pus pe masa ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, o serie de solutii, culese din sistemele europene, pentru regandirea modului in care ar trebui sa se predea la clasa.


Conform documentului, elevii romani sunt pur si simplu bombardati cu informatii pe care nu le pot corela, ceea ce face ca in Romania sa se inregistreze o situatie inversa fata de cea intalnita in vestul Europei. Anume, in timp ce in Anglia si in tarile nordice, absolventii domina masiv piata specialistilor in meseriile ingineresti de varf si in inventica, avand pe de alta parte rezultate modeste la olimpiadele internationale, in Romania, o mica parte dintre elevi castiga prin traditie competitiile mondiale, insa majoritatea covarsitoare a scolarilor nu raman la finalul studiilor nici macar cu competente de baza.

 

Coordonatorul proiectului "Iesirea scolii din mediocritate", Cristian Hatu, stabileste si o proportie: 5% -elevi de varf, 95%, "absolventi de zona gri": "Pentru a putea spune ca esti alfabetizat la matematica trebuie mai intai sa ai capacitatea de a lucra cu numerele. Apoi, dupa finalizarea invatamantului primar trebuie sa poti face prezentari folosind grafice, modele si formule. La fizica manulaele au cate zece formule pe pagina, iar exercitiile sunt foarte complicate. In acest fel ii faci pe elevi sa respingi scoala. Ei invata in mod automat formule, dar nu inteleg ceea ce este in spatele lor. Daca vii cu lucruri prea formale, pentru ei s-a rupt filmul".

 

Articol complet: www.gandul.info

 

Esti de acord cu concluziile acestui raport? Copilul tau a intampinat dificultati in invatare datorita manualelor prea dificile? Ca profesor, consideri ca manualele te ajuta in predarea materiei sau sunt prea complicate pentru elevi?


Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu