characters characters

Cat costa o inima de copil?

14 ianuarie 2019    |   1998 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

Cat costa o inima de copil
Holuri pline de copilasi veniti din toata tara la Sibiu pentru operatia salvatoare pe inima. Misiunea Fundatiei Polisano este aceea de a salva copii cu malformatii cardiace, grave, refuzati de spitalele si chirurgii cardiaci, pediatrii din Romania. De fapt, avem doar doua astfel de centre in toata tara, la Cluj si Targu-Mures, unde doi chirurgi, cate unul in fiecare centru, pot opera inimi de copii in Romania. La Sibiu, micutii din toata tara vin din familii defavorizate si aduc cu ei cate o poveste a neputintei si disperarii. In perioada 13-19 ianuarie a.c., echipe medicale din Anglia si Germania vin pro bono la Sibiu, pentru a opera copilasii romani, lipsiti de ajutor.

„Inimi sanatoase pentru copii”

Fundatia Polisano a inceput proiectul „Inimi  sanatoase pentru copii” inca din 2015, iar in fiecare an acesta se amplifica. „De peste trei ani, organizam la Sibiu misiuni medicale umanitare pentru a ajuta copiii care sufera de malformatii cardiace. Multi dintre ei nu sunt operati din cauza insuficientei resurselor umane si a subfinantarii operatiilor. Pana acum am ajutat peste 100 de copii din toata tara sa beneficieze de interventii chirurgicale salvatoare. Practic, noi suplinim o lipsa in sistemul medical romanesc”, a declarat Catalina COSTACHE, director executiv al Fundatiei Polisano.

Saptamana maraton a inceput!

In perioada 13-19 ianuarie a.c., echipe medicale din Anglia si Germania vor opera pro bono la Sibiu. „Intre 10 si 15 copii vor beneficia de interventia pe inima, in decursul acestei saptamani. Echipele medicale, de renume international, sunt rodate, iar rata de succes a operatiilor efectuate este de 100% pana acum. Prin acest proiect nu doar sunt salvate vieti, dar sunt formate echipele medicale locale, iar pe termen lung, prin acest concept, va fi suplinita in Romania, insuficienta resurselor umane calificate in acest domeniu. Oamenii aud din ce in ce mai mult despre proiectul nostru si ne contacteaza din toate colturile tarii. Dar este important de precizat faptul ca, fara ajutorul sponsorilor, salvarea acestor vieti este imposibila”, a mai spus Catalina COSTACHE.

Povestea Elenei

Ce poti sa-i spui unei mame care, dupa o sarcina monitorizata de medici renumiţi si unde toate testele medicale par sa fi fost perfecte, are o fetita, Elena, nascuta cu sindromul Down si un defect de inima grav? Cum putem vorbi despre speranta, cand spitalele din Romania şi chirurgii bine-cunoscuţi au refuzat sa-i opereze inima Elenei? Cele noua luni de sarcina au mers bine, iar testele de sange şi ecografie nu au aratat nicio problema. Cel mai dureros pentru parinţi a fost ca doctorii nu au fost in stare, cu ajutorul tehnologiei din zilele noastre, sa descopere ca inima Elenei nu a fost in regula. in realitate, in inima fetiţei, exista haos. La nastere, Elena a primit 2 DIAGNOSTICE GRAVE: Sindromul Down si canal complet ventricular atrio, un defect sever al inimii.

Toate stirile au venit in ziua in care ar fi trebuit sa fie cel mai fericit moment pentru parinti. Mama si fiica au fost evacuate din spital la cinci zile dupa nastere, fara nicio indicatie sau alte recomandari. In cele din urma, unul dintre cei mai buni chirurgi din Romania a refuzat interventia pe inimioara Elenei, printr-o simpla scrisoare.

Aceasta este povestea unei mame care se gaseste cu fetita ei pe lista de asteptare a Fundatiei Polisano din Romania, pentru misiunea umanitara din ianuarie 2019. In acest moment, singura sansa la viata a unui copil de 6 luni, caruia sistemul medical romanesc i-a intors spatele, este interventia chirurgicala, efectuata de echipa internationala de medici.

Recomandarea operatiei pentru acest defect asociat cu sindromul Down este de pana la 6 luni maximum. Inima Elenei lucreaza la doar 50 % din capacitatea sa. Acesta este ultimul tren pe care Elena l-ar putea prinde. Dupa, va fi prea tarziu.

Echipa medicala internationala

Printre medicii specialisti internationali implicati in proiect se numara: dr. serban Stoica, de origine romana, medic primar in chirurgie cardiovasculara pediatrica la Spitalul Universitar din Bristol, dr. Rob Martin, preşedintele Societaţii de Cardiologie Pediatrica din Marea Britanie, dr. Petru Liuba (roman), profesor asociat al Universitaţii din Lund, Suedia, şi medic primar Cardiologie Congenitala Intervenţionala Pediatrica, dar si medici specialisti din Stuttgart – Germania. Alaturi de acestia, o intreaga echipa de cadre medicale specializate in cardiologie pediatrica s-a deplasat la Sibiu: medici anestezisti, asistente de terapie intensiva etc.

Din statistici

Un copil din 100 se naste cu o malformatie cardiaca, ceea ce ii poate pune in pericol viata, mai ales daca nu este diagnosticat la timp. Se estimeaza ca, anual, sunt necesare in Romania peste 2.000 de operatii pe inima pentru copii, dar sunt realizate maximum 500. Statisticile spun ca doar un copil din patru care necesita operatie pe cord este operat intr-unul din cele doua centre, restul de 3 din 4, adica majoritatea, sunt fie lasati in voia sortii, ori a ONG-urilor, fie operati in strainatate pe bani mult mai multi (aprox. 40.000 de euro costa o interventie), dar acestia reprezinta exceptii, din cauza deficitului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Peste 50.000 de euro pentru misiunea medicala din ianuarie

Fundatia Polisano este condusa de Catalina COSTACHE. Aceasta entitate are incheiate parteneriate informale cu medici chirurgi din Anglia, specializati in chirurgie pe cord deschis, si din Suedia, specializati pe chirurgia minim invaziva. Cei de la Spitalul European Polisano pun la dispozitie spatii pentru efectuarea acestor operatii si resurse umane cand este cazul.

Operatiile sunt gratuite, insa fundatia trebuie sa plateasca materialele care sunt folosite in interventii, drumul si cazarea medicilor care vin din strainatate si a echipei acestora. Este nevoie de peste 50.000 de euro pentru ca misiunea umanitara sa fie dusa la final si de aceasta data, intr-o societate romaneasca care prin legile-i abuzive isi condamna copiii la moarte.

Pentru donatii

Cine vrea sa-i ajute pe acesti copii, poate contribui cu donatii pe pagina Facebook Fundraiser: https://www.facebook.com/donate/1197984767020875/ sau in contul Fundaţiei Polisano: RO04BRDE330SV97331943300.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu