characters characters

Care sunt universitatile care vor organiza programe de master didactic

19 iunie 2020    |   1052 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

programe master didactic
Monica Anisie, ministrul educatiei si cercetarii, a semnat ordinul privind infiintarea si organizarea programelor universitare de master didactic. Acesta a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.

Opt universitati vor pilota, in anul universitar 2020-2021, pentru prima data in Romania, programe de studii universitare de master didactic, la forma de invatamant cu frecventa. In termen de 20 de zile calendaristice de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial, Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) va adopta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de studii universitare de tip master didactic, in conformitate cu cerintele cuprinse in metodologia anexa la ordin. Ulterior, in cel mult 45 de zile calendaristice de la publicarea ordinului, universitatile vor depune dosarele pentru evaluare in vederea acreditarii la ARACIS.

Masterul didactic este un program de formare initiala pentru cariera didactica, prevazut inca de la adoptarea Legii educatiei nationale din 2011, ce nu a fost pus pana acum in implementare.

Programul de studii de master didactic va avea o durata de doi ani si se adreseaza absolventilor cu diploma de licenta sau echivalenta, care doresc sa se orienteze catre cariera didactica. Acestia se pot inscrie la masterul didactic din acelasi domeniu fundamental, corespunzator specializarii dobandite prin studiile de licenta, dar pot opta si pentru o a doua specializare din cadrul aceluiasi domeniu fundamental, aferent celui inscris pe diploma de licenta sau echivalenta.

Domeniile fundamentale sunt: matematica si stiintele naturii, stiinte ingineresti, stiinte biologice si biomedicale, stiinte sociale, stiinte umaniste si arte, stiinta sportului si educatiei fizice.

Masterul didactic se poate organiza in universitati, in parteneriat intre departamentele/facultatile de profil si structuri institutionale (departamente/facultati) cu profil psihopedagogic. O universitate poate organiza programul de studii de master didactic pentru unul sau mai multe domenii de licenta.

In vederea implementarii optime a programului de studii de master didactic, universitatile care oferteaza si implementeaza programul stabilesc relatii de colaborare, pe baza unor protocoale/contracte, cu alte universitati, unitati de invatamant si institutii din sistemul de invatamant preuniversitar, autoritati locale, mediul de afaceri, organizatii neguvernamentale. In vederea realizarii pregatirii practice de tip practica pedagogica din cadrul programului de studii universitare de master didactic, se constituie o retea de unitati de invatamant preuniversitar, denumite scoli de aplicatie, dintre acestea universitatile urmand a le selecta pe cele care indeplinesc criteriile specifice proprii.

Pentru a asigura adecvarea formarii in cadrul masterului didactic la problemele reale ale scolii, invatarea si cercetarea didactica se deruleaza in parteneriat, respectiv profesor din mediul academic (tutore) - student - profesor din scoala de aplicatie (profesor-mentor).

„Inca de la preluarea mandatului de ministru m-am angajat ca primele programe de masterat didactic sa inceapa din aceasta toamna. In cazul mai multor specializari se simte nevoia unui numar mai mare de cadre didactice calificate. Va fi un program-pilot: 400 de viitori profesori vor avea acces la formare initiala de calitate, cu mai multa invatare practica, cu sprijin din partea unui mentor”, a declarat Monica Anisie, ministrul educatiei si cercetarii.

Universitatile care vor organiza programe de master didactic, pe locuri subventionate de la bugetul de stat, in anul universitar 2020-2021:

  • Universitatea Politehnica din Bucuresti: 50 de locuri
  • Universitatea din Bucuresti: 50 de locuri
  • Academia de Studii Economice din Bucuresti: 50 de locuri
  • Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca: 50 de locuri
  • Universitatea „Ovidius” din Constanta: 50 de locuri
  • Universitatea din Craiova: 50 de locuri
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi: 50 de locuri
  • Universitatea de Vest din Timisoara: 50 de locuri

Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu