characters characters

MSD Romania lanseaza o campanie de informare si constientizare adresata parintilor cu privire la afectiunile provocate de infectia cu HPV si importanta vaccinarii anti-HPV

09 decembrie 2021    |   739 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

campanie vaccinare anti HPV

  • Romania inregistreaza cea mai mare incidenta si cea mai mare rata a mortalitatii prin cancerul de col uterin comparativ cu tarile Uniunii Europene, desi este vorba de unul din putinele tipuri de cancer prevenibile;
  • In fiecare an, aproape 3400 de femei din Romania primesc diagnosticul de cancer de col uterin, acesta fiind al treilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor de orice varsta din tara noastra, insa a doua cea mai frecvent diagnosticata malignitate la femeile sub 65 de ani;
  • Estimarile arata ca anual se pierd peste 21.000 de ani potentiali de viata prin decese premature cauzate de cancerul de col uterin survenite la persoanele de sex feminin in varsta de 15-64 ani;
  • Planul European de Combatere a Cancerului prevede vaccinarea a 90% din populatia tinta de fete si cresterea semnificativa a ratei de vaccinare a baietilor, pana in 2030 , in vederea atingerii obiectivului de eliminare a cancerelor cauzate de infectia cu HPV
  • In acest context, campania MSD Romania isi propune sa informeze parintii cu privire la afectiunile provocate de infectia cu HPV, importanta preventiei prin vaccinare si sa contribuie in acest fel la cresterea ratei de vaccinare in cadrul Programului National de Imunizare anti-HPV.

Bucuresti, 9 decembrie 2021 - MSD Romania demareaza astazi campania de informare cu privire la infectia cu Virusul Papilomului Uman (HPV) si protectia prin vaccinare anti-HPV, „Limbajele iubirii”. Avizata de Ministerul Sanatatii, campania isi propune sa contribuie la cresterea nivelului de informare si constientizare in randul parintilor cu privire la infectia cu HPV si afectiunile provocate de aceasta, precum si la importanta vaccinarii, ca mijloc de prevetie primara, in perioada preadolescentei si adolescentei.

Parintii vor beneficia prin intermediul platformei https://www.protejeaza-tedehpv.ro/ de o serie de materiale educationale despre HPV, afectiunile cauzate de infectia cu acest virus, cele mai frecvente mituri si informatii privind mijloacele de preventie disponibile. Website-ul, precum si celelalte materiale dezvoltate in cadrul campaniei – brosura dedicata parintilor, animatie, articole - au la baza date validate stiintific si formate grafice atractive, astfel incat sa faca informatia accesibila si usor de urmarit. Pentru a oferi parintilor informatii cuprinzatoare si pentru a raspunde celor mai frecvente intrebari legate de infectia cu HPV si vaccinarea anti-HPV, pe website va fi disponibil si un e-book gratuit pe care parintii il vor putea descarca. Platforma https://www.protejeaza-tedehpv.ro/ va beneficia de o serie de instrumente interactive care au rolul de a-i ghida pe parinti catre categoriile de continut relevante pentru ei. Website-ul este gandit ca un spatiu virtual central de informare cu privire la infectia cu HPV si modalitatile de preventie disponibile si va fi promovat cu ajutorul unei campanii media digitale, precum si in cabinetele medicilor de familie.

La nivelul Uniunii Europene, Romania este, din pacate, tara cu cea mai mare incidenta si cea mai mare mortalitate cauzata de cancerul de col uterin, malignitate cauzata aproape in totalitate (99%,) de infectia cu HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin in Romania este de patru ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene. Pe langa cancerul de col uterin, infectia cu HPV este asociata si cu dezvoltarea altor tipuri de cancer care afecteaza deopotriva femeile si barbatii: de exemplu, cancere ale organelor genitale masculine sau feminine - penis, vagin sau vulva sau cancerul de anus.

Anual, in Romania, infectiile cu HPV sunt responsabile de aparitia a 3380 de noi cazuri de cancer de col uterin si aproximativ 500 de noi cazuri de alte tipuri de cancer atribuibile infectiei HPV. În Romania mor anual peste 1800 de femei, desi cele circa 5 decese in medie pe zi sunt prevenibile prin vaccinare si screening.

“Dincolo de datele statistice, povara cancerelor cauzate de HPV se traduce in zeci de mii de familii lasate in urma de catre mame, sotii, fiice. Este important sa vorbim si despre aceasta trista realitate si este si mai important sa gasim solutii, sa fim proactivi si sa coalizam toti factorii implicati in crearea unui cadru functional, eficace de prevenire a cancerelor cauzate de infectia cu HPV”, spune Kostas Papagiannis, directorul general MSD Romania.


Doar 31% dintre femeile din Romania asociaza cancerul de col uterin cu infectia cu HPV


Potrivit unui sondaj de opinie realizat in anul 2020 de catre IRES la solicitarea INSP, doar 36% dintre femeile intervievate au auzit de HPV, iar dintre acestea doar 31% au asociat aceasta infectie cu cancerul de col uterin.


În acest context, campania dezvoltata de MSD Romania vine in sprijinul parintilor cu o serie de materiale educative, ce contin informatii cu privire la: modalitatile de transmitere a virusului HPV, afectiunile cauzate de infectia presistenta cu HPV, modalitatile de preventie si tratament, siguranta si eficienta vaccinarii anti-HPV, varsta optima pentru imunizare.


„Prin aceasta campanie ne propunem sa ajutam parintii sa ia decizii informate cu privire la sanatatea pe termen lung a copiilor lor si sa sustinem Programul de Vaccinare anti-HPV si eforturile autoritatilor romane in directia cresterii acoperirii vaccinale, in contextul unui obiectiv asumat la nivel European, prin Planul european de combatere a cancerului. Da, cancerul de col uterin reprezinta o urgenta de sanatate publica, insa avem mijloacele de a-l preveni, cu atat mai mult cu cat programul national garanteaza accesul gratuit pentru categoriile eligible ce decid sa se vaccineze. Avem aspiratia si abilitatea de a elimina cancerele cauzate de HPV din viitorul copiilor de astazi. ”, afirma Kostas Papagiannis, directorul general MSD Romania.


Programul de Vaccinare anti-HPV in Romania – adresat fetelor cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani


Vaccinarea impotriva infectiilor cu HPV este inclusa in Programul National de Vaccinare, fiind gratuita acum pentru fetele din grupa de varsta 11-18 ani. Vaccinarea se realizeaza de catre medicul de familie, la solicitarea parintilor. Schema de vaccinare a tinerelor cu varsta pana la 15 ani implica administrarea a doua doze de vaccin, intr-un interval de 6-12 luni. Fetele cu varsta peste 15 ani au nevoie de trei doze de vaccin pentru o protectie completa, doze administrate in interval de maxim un an de zile.


„Noi, ca medici ginecologi suntem cei mai implicati in diagnosticarea si tratamentul patologiilor din sfera genitala determinate de infectia cu HPV. Daca este sa ma refer doar la cancerul de col uterin, unde infectia cu HPV este principalul responsabil, lucrurile stau din pacate foarte prost in tara noastra. Cancerul de col uterin este principala cauza de mortalitate la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 45 de ani. Mortalitatea prin cancerul de col uterin in tara noastra este de 20 de ori mai mare decat cea a Islandei si de 4 ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, insa, vorbim despre o boala mutilanta si de multa suferinta. O boala care poate fi totusi prevenita, prin vaccinare si screening periodic. Sustinem din acest motiv intensificarea eforturilor de preventie prin vaccinare impotriva infectiilor cu HPV, informarea corecta a parintilor prin campanii precum aceasta, dar si un access facil si neintrerupt la acest vaccin pentru toti adolescentii”, a declarat Prof. Dr. Radu Vladareanu, presedintele Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie.


“M-am bucurat, alaturi de colegii mei, medici de familie, sa vad anul trecut un numar mare de parinti care si-au vaccinat copiii. Sper ca prin sustinerea autoritatilor pentru eliminarea barierelor birocratice din programul de vaccinare sa mentinem aceasta tendinta ascendenta de incredere a parintilor in vaccin si sa recuperam decalajele fata de tari precum Marea Britanie sau Suedia care au redus semnificativ incidenta leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin la generatiile vaccinate si ulterior fata de tari precum Australia, care vrea sa declare acest tip de cancer eliminat in urmatorii 20 de ani”, a declarat Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societatii Nationale de Medicina Familiei.


Demersuri globale pentru accelerarea eliminarii cancerelor cauzate de infectia cu HPV


Campania de informare lansata de MSD Romania vine in contextul in care cancerul de col uterin este o problema de sanatate publica ce nu poate fi neglijata in Romania, cu atat mai mult cu cat tarile in care vaccinarea este mai raspandita incep deja sa culeaga beneficiile, atat umane, cat si materiale, ale unei astfel de interventii de sanatate publica. Cancerul de col uterin este subiectul a numeroase masuri de politica publica si planuri de actiune la nivel international, inclusiv Planul european de combatere a cancerului lansat de Comisia Europeana in luna februarie a acestui an sau Strategia Globala pentru eliminarea cancerului de col uterin lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii in luna noiembrie a anului trecut. Pentru a preveni cancerele cauzate de infectiile persistente cu HPV, obiectivul Planului european de combatere a cancerului este de a stimula vaccinarea a cel putin 90% din populatia tinta de fete a UE si de a creste semnificativ vaccinarea baietilor pana in 2030.


Eliminarea cancerului de col uterin este o preocupare majora si la nivel global, dar si un obiectiv realizabil. Astfel, pe 17 noiembrie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat Strategia Globala pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problema de sanatate publica, printr-o rezolutie adoptata de 194 de tari. Strategia are ca obiectiv ca pana in anul 2030 incidenta cancerului de col uterin sa scada si sa se mentina sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv este posibila daca sunt indeplinite 3 tinte esentiale: 90% din fetite sa fie vaccinate impotriva virusului papilloma uman (HPV) pana la implinirea varstei de 15 ani, 70% din femeile adulte sa beneficieze de servicii de screening cu un test performant de doua ori in intervalul de varsta 35-45 ani si 90% din femeile depistate cu un test pozitiv sa aiba acces la tratamentul leziunilor pre canceroase si al celor maligne.

Impactul programelor ample de vaccinare impotriva HPV


Vaccinarea anti-HPV ofera protectie impotriva formelor invazive de cancer cauzate de infectia cu HPV. Impactul programelor nationale de vaccinare anti-HPV asupra incidentei cancerelor cauzate de HPV este clar demonstrat si semnificativ in mai multe tari ale lumii, tarile cu interventii coerente de vaccinare fiind in situatia de a aduna roadele eforturilor de a-si proteja populatia de efectele infectiei cu acest virus.


Astfel, un studiu realizat in 2020 in Suedia a relevat ca riscul de a dezvolta cancer cervical invaziv a fost mai mic cu 53% atunci cand vaccinarea impotriva HPV a fost efectuata intre varstele 17 si 30 de ani si mai mic cu 88% daca vaccinarea impotriva HPV a fost inceputa inainte de varsta de 17 ani. Acest studiu demonstreaza prin date din viata reala ca vaccinarea anti-HPV este direct asociata cu un risc semnificativ mai mic de aparitie a cancerului cervical invaziv, mai ales atunci cand vaccinul este administrat adolescentilor si adultilor tineri.


De asemenea, un studiu amplu derulat in Scotia a aratat ca, prin comparatie cu femeile nevaccinate nascute in anul 1988, femeile vaccinate nascute in 1995 si 1996 au un risc cu 80-90% mai mic de a dezvolta leziuni canceroase si leziuni precanceroase ce pot evolua catre forme mai mult sau mai putin avansate de cancer de col uterin.


O eficacitate de 100% a vaccinului fost demonstrata de un studiu derulat pe parcursul a 12 ani in tarile nordice. Niciun caz de displazie cervicala severa cauzata de tulpinile HPV 16 si 18 nu a fost identificat intr-un esantion larg de femei vaccinate. S-a observat si reducerea semnificativa a incidentei cazurilor de veruci genitale in urma vaccinarii anti-HPV.


Extinzand analiza in afara teritoriului Uniunii Europene, Australia reprezinta un exemplu de referinta in termeni de bune practici in controlul cancerelor cauzate de infectia cu HPV. Este una din primele tari care a implementat (inca din 2007) un program public de vaccinare anti-HPV dedicat fetelor si tinerelor femei si este prima tara care a asigurat si pentru baieti accesul gratuit la vaccinare anti-HPV. Includerea baietilor in program a fost considerata vitala din motive de echitate, avand in vedere povara substantiala a bolilor cauzate de HPV si in randul barbatilor. Datorita ratelor de vaccinare ce urmeaza o tendinta ascendenta, Australia este prima tara din lume care a anuntat ca urmeaza sa elimine complet imbolnavirile prin cancer de col uterin in urmatorii 20 de ani.


Despre MSD

De peste un secol, MSD descopera pentru viata, dezvoltand medicamente si vaccinuri pentru multe dintre cele mai dificil de tratat boli ale lumii, urmandu-si misiunea de a salva si imbunatati vieti. MSD este denumirea comerciala a Merck & Co., Inc., cu sediul central in Kenilworth, N.J., U.S. Ne dovedim angajamentul fata de imbunatatirea accesului la servicii medicale prin politici, programe si parteneriate cuprinzatoare. Astazi, MSD continua sa se afle in avangarda cercetarii, contribuind la progresul in prevenirea si tratarea bolilor care ameninta oamenii si animalele - incluzand aici cancerul si bolile infectioase, precum HIV, Ebola si tot mai mai numeroasele zoonoze -, intrucat aspiram sa fim principala companie biofarmaceutica din lume axata pe cercetare intensiva. Pentru mai multe informatii, accesati www.msd.com.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu