characters characters

Botosani: Un copil a ajuns la psiholog din cauza dependentei de internet

08 decembrie 2009    |   838 vizualizări
 

Tot mai multi parinti isi lasa copiii in fata calculatorului, considerandu-l un loc de joaca sigur. De  multe ori, insa, adolescentii ajung sa se rupa total de realitate.

Un baiat de 14 ani din Botosani, dependent de calculator, a fost adus de mama lui la psiholog. Femeia a intrat in panica dupa ce fiul ei a inceput sa se comporte ciudat. Andrei a ajuns „pe mana“ specialistilor de la Protectia Copilului, care l-au incadrat cu „tulburari grave de comportament“. In urma testelor, acestia au stabilit ca baiatul are un IQ peste medie, de 120, in timp ce mama lui a ajuns sa creada ca e intarziat mental.

„Mama a venit la noi spunand ca are un copil prost. A vrut sa vada daca are sau nu intarziere mentala, pentru ca abia a reusit sa intre in clasa a VIII-a. Problema lui era dependenta de calculator. Tanarul era pe punctul de a dezvolta o sociofobie, nu mai stia cum sa se comporte in viata reala cu tinerii de varsta lui“, a specificat Anca Larionesei, psiholog in cadrul Protectiei Copilului.Au fost necesare mai multe runde de consiliere pentru ca tanarul sa scape de problema.
 

 
 
De la baiatul cu nota 7 la purtare, care lipsea frecvent de la ore pentru a sta in salile de internet la jocuri, Andrei a ajuns sa ia 10 pe linie. „Ii spunea mamei lui: «Hai, fa pasi!», izbea usile si se inchidea in camera unde statea pana noaptea tarziu la calculator. Adolescentul a ajuns sa stea si aproape 50 de ore pe saptamana la calculator. Cand nu se juca la computer, traia o stare de anxietate, de nervozitate. Era ca un drog pentru el“, a mai spus psihologul.

Cosmaruri din cauza calculatorului

Potrivit specialistilor, circa 80% din elevii care invata la scolile din municipiul Botosani sunt predispusi riscului de a deveni dependenti de calculator. „Am avut un copil care a ajuns sa aiba cosmaruri din cauza jocurilor pe calculator, se visa in joc. Mai grav e ca ajung sa confunde realul cu imaginarul. Tot anul acesta am avut o situatie in care o mama imi spunea ca fiul ei scrie mai bine la tastatura decat de mana“, a declarat Felicia Mihai, sef in cadrul Protectiei Copilului Botosani.

Dependenta de calculator are efecte grave  

Timpul petrecut fara masura in fata calculatorului poate afecta atat psihicul copiilor, cat si fizicul, avertizeaza specialistii. Un alt aspect negativ dat de aceasta dependenta este dificultatea de comunicare si scriere. Folosirea incorecta a limbii romane este un aspect constatat de psihologi in cazurile copiilor cu dependenta de internet. Din pacate, numarul celor care apeleaza la ajutorul unui specialist este mult prea mic fata de numarul de persoane afectate.

Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu