characters characters

Boardul Copiilor din Romania cauta noi membri dornici sa schimbe lumea

11 mai 2023    |   273 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

Boardul copiilor UNICEF
BUCUREȘTI, 10 mai 2023. Boardul Copiilor din Romania se reinnoieste, dupa ce o parte din membri au implinit varsta majoratului. Noii membri vor fi alesi in cadrul unui proces de recrutare derulat de catre copii, care incepe cu inscrierea intr-un formular online. Constituit la initiativa UNICEF, Boardul Copiilor din Romania este un grup de copii si adolescenti din intreaga tara, de diferite varste si cu diferite abilitati, provenind din etnii diverse, aflati atat in medii familiale, cat si in sistemul de protectie a copilului.

Boardul Copiilor a fost constituit in 2019, in contextul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cand Guvernul Romaniei si UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care ii privesc. În cadrul unor ateliere de lucru, online si offline, copiii din Boardul Copiilor din Romania au redactat in primele luni ale anului 2019 versiunea preliminara a „Declaratiei de la Bucuresti a copiilor din Uniunea Europeana”, un apel urgent adresat Uniunii Europene si statelor sale membre de a se asigura ca participarea copiilor devine o prioritate si o realitate.

Copiii si tinerii care vor sa faca parte din Board sunt invitati sa se inscrie completand formularul online accesibil aici pana la data de 21 mai 2023. Încurajam copiii cu statut de refugiat si care vorbesc limba romana, sa aplice pentru a deveni parte a Board-ului Copiilor. UNICEF incurajeaza de asemenea copiii din medii dezavantajate, copiii care traiesc in mediul rural sau ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate sa aplice pentru a participa in procesul de selectie a noilor membri.

Copiii din Board promoveaza drepturile copilului in numeroase evenimente publice organizate de UNICEF si de partenerii sai, participand la dezbateri si sustinand discursuri in plenul organizatiilor nationale si internationale. Printre activitatile si initiativele in care Boardul Copiilor este implicat se numara consultarile realizate prin intermediul platformei U-Report pe diferite teme care ii privesc pe copii; implicarea in Initiativa Localitati Prietene ale Copiilor din cadrul proiectului „Romania pentru fiecare copil” atragerea atentiei asupra importantei sanatatii mintale, mai ales in contextul pandemiei de COVID-19 si a razboiului din Ucraina; promovarea educatiei media in randul adolescentilor, impreuna cu UNICEF in Romania si Centrul pentru Jurnalism Independent; implicarea in procesul de realizare a Analizei Situatiei Copiilor si Adolescentilor din Romania; implicarea in procesul de creare si implementare a Strategiei pentru protectia si promovarea drepturilor copilului 2022-2027, precum si a Planului National de Actiune privind implementarea Garantiei pentru Copii; marcarea zilelor internationale dedicate copiilor, precum 1 Iunie si Ziua Internationala a Drepturilor Copilului.

Mai multe amanunte despre activitatea Boardului Copiilor din Romania pot fi accesate aici.

Horia: „Boardul Copiilor m-a facut sa realizez ce inseamna cu adevarat sa lupti pentru drepturile tale si sa te implici civic. Am invatat lucruri noi, totodata reusind sa produc schimbari. De exemplu, pentru ca fac parte si din Initiativa Localitati Prietene ale Copiilor, am putut sa am o contributie la nivel local, ajungand sa reprezint Consiliul Copiilor Brasoveni intr-o sedinta de consiliu local, unde am sustinut propunerile copiilor pentru bugetul local. Am propus instalarea de echipamente de joaca pentru copii cu dizabilitati, propunere care a fost inclusa in bugetul local aprobat, acum lucrand alaturi de Primarie pentru implementarea acesteia".

Diana: „Boardul Copiilor m-a ajutat sa ma reconectez cu mine, cu pasiuni pe care le-am abandonat pentru o vreme si cu adevaratele mele idealuri. Mi-a dat o voce plina de incredere, demonstrandu-mi cat de importanta este implicarea copiilor de fapt. A devenit o familie pe care nu as fi ghicit ca o voi avea si de la care am invatat cum pot fi ‘eu’ in totalitate. Cel mai important aspect este ca mi-a oferit siguranta ca viitorul este cu adevarat pe maini bune, mai ales datorita implicarii active a copiilor in diverse procese decizionale, cruciale pentru dezvoltarea noastra”.

Andrei: „Boardul Copiilor mi-a oferit posibilitatea de a-mi da seama ce imi doresc cu adevarat sa fac in viitor - sa lupt pentru DREPTATE, pentru EGALITATE, pentru drepturile fiecarui copil. Acest Board m-a ajutat chiar sa-mi descopar anumite pasiuni. Dincolo de toate acestea, prin prisma acestui Board al Copiilor, am cunoscut oameni de calitate, oameni de la care ai cu adevarat ce invata si am descoperit tineri cu o gandire incredibila, tineri care cu siguranta vor schimba lucrurile in bine. Sunt recunoscator ca fac parte din Boardul Copiilor!”.

Dupa inchiderea inscrierilor, toate aplicatiile vor fi evaluate de actualii membri ai Boardului, care vor alege, la sfarsitul unui proces de selectie obiectiv, un numar de 15 noi colegi. Ulterior, noii membri vor avea parte de formare pe teme precum drepturile copilului, comunicare, advocacy, scrierea si livrarea discursurilor, precum si alte teme de interes pentru ei.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu