characters characters

Bacalaureatul, compromis

14 decembrie 2009    |   560 vizualizări
 

Elevii din clasa a XII-a de la liceele vocationale si tehnice sunt revoltati ca examenul de bacalaureat, din acest an, nu mai include probele scrise si practice corespunzatoare specializarii. Obiecte precum istoria muzicii, ecologie si protectia mediului, masuri electrice si electronice sau pedagogie au fost excluse de la Bac


Chiar daca unii elevi sunt incantati de noua varianta a examenului de bacalaureat, pentru ca au scapat de o proba, elevii de la liceele vocationale si tehnice se simt insa dezavantajati. Multi dintre ei si-au ales un liceu vocational pentru a-si dezvolta o anumita aptitudine, fie ca e vorba despre desen, muzica, teatru, electronica, telecomunicatii sau chimie industriala. „Un copil care se indreapta spre un liceu de arta o face din pasiune, pentru ca, aici, se pune accentul pe dezvoltarea talentului intr-un anumit domeniu, muzica, desen sau arhitectura. Era proba lor si mandria lor aceasta proba. Mizau pe ea pentru ca, in general, luau nota maxima“, ne-a spus directorul Liceului Arte Plastice din Alba Iulia, Gligor Udrea.


In ciuda acestor inclinatii dezvoltate pe parcursul liceului, la bacalaureatul de anul acesta, elevii nu mai au sansa de a sustine examen la aceste specializari. Ministerul Educatiei ii obliga sa-si aleaga un obiect de profil real dintre fizica, chimie, biologie si informatica sau uman, dintre geografie, filozofie, logica, economie, psihologie si sociologie, in functie de specializarea terminata.

 



La „Dinu Lipatti“, jumatate din ore sunt pe structura vocationala

De altfel, si programa scolara de la liceele vocationale este axata pe obiectele de profil. „Nu mi se pare normal ca la bacalaureatul de anul acesta au fost sacrificate probele de la teatru si muzica. Noi chiar am transmis un material in acest sens catre Ecaterina Andronescu, pe vremea cand era ministrul Educatiei, dar nu am primit nici un raspuns. Tot ce va pot spune e ca jumatate din planul de invatamant de la liceul nostru e pe structura vocationala“, ne-a declarat directorul Liceului de muzica „Dinu Lipatti“, Florian Nemes.


Directoarea Colegiului National „Elena Cuza“ din Capitala, Carmen Tica, ne-a spus ca profesorii, dar si elevii, pe parcursul anilor de liceu, bat moneda pe specializarea liceului, si anume pedagogie. „Nu este bine ca, anul acesta, elevii nu mai pot sustine examen la pedagogie. Ei au cate doua ore de pedagogie pe saptamana, practica in scoli si gradinite de trei ori pe saptamana, plus ca sustin si teza la pedagogie“, ne-a mentionat directoarea.

De cealalta parte, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentara „Dumitru Motoc“ din Bucuresti, Florinela Ionescu, ne-a declarat ca schimbarile de la Bac nu sunt in regula, pentru ca elevii au fost informati la inceputul anului scolar si nu sunt pregatiti. La acest liceu tehnic, ni s-a spus ca baza sunt orele de specialitate: 9 ore pe saptamana, plus o zi de practica pe saptamana. „In anii trecuti, avem unul sau doi candidati care dadeau Bacul la fizica sau chimie si 5% la biologie“, ne-a declarat directoarea.

Explicatia directoarei de la Directia de Invatamant Preuniversitar, Liliana Preoteasa, pentru excluderea probelor respective e ca elevii din clasa a XII-a, care termina licee vocationale si tehnice, dau un atestat in domeniu, iar proba de la Bac ar fi insemnat ca ei sa fie evaluati de doua ori.
 
Sursa:www.cotidianul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu