characters characters

Autocontrolul adolescentilor este mai scazut decat al copiilor, in anumite situatii

16 februarie 2018    |   2054 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

autocontrolul la adolescenti
Copiii care rezista mai bine tentatiilor si factorilor care le distrag atentia au rezultate scolare mai bune si vor se descurca mai bine in viata profesionala, precum si cea sociala, la maturitate.

In adolescenta, autocontrolul copiilor poate surprinde prin lipsa de simetrie: in anumite situatii, adolescentii au un autocontrol vizibil mai eficient decat copiii, insa in alte situatii (mai ales cand e vorba de asumarea de riscuri), autocontrolul lor este mai scazut decat al unui copil.

O noua cercetare arata ca explicatia pentru acest fenomen sta in cele doua tipuri de control al impulsului: „controlul rece” - in care emotiile nu sunt implicate si „controlul cald”- in care emotiile sunt implicate. Se pare ca aceste tipuri de control au traiectorii diferite de dezvoltare, iar acest lucru ar putea fi utile pentru programele menite sa reduca frecventa comportamentelor periculoase ale adolescentilor.

Citeste si alte materiale despre adolescenti:

De ce isi asuma adolescentii riscuri


Cum au evitat islandezii abuzul de droguri in randul adolescentilor

Pentru a testa aceste teorii s-a realizat si un studiu cu 56 de copii participanti, cu varsta de 10 ani, 48 de adolescenti cu varsta in jur de 13 ani si 56 de adulti cu varsta de 21 de ani. Toti au completat doua tipuri diferite de teste pentru evaluarea controlului inhibitor: unul neutru din punct de vedere emotional si unul cu aspect emotional. In testul neutru emotional,  li s-a cerut sa numeasca culoarea cu care era scrisa denumirea unei culori (de exemplu, culoarea rosie era scrisa cu albastru), un test clasic de autocontrol si atentie denumit Stroop. Pentru a face asta e nevoie de control inhibitoriu pentru a ignora semnificatia cuvantului atunci cand culoarea cuvantului si sensul cuvantului nu corespund.

In al doilea tip de test, participantii au vazut o serie de portrete care exprimau fie fericire, furie, frica si tristete, in dreptul carora era scrisa denumirea unei emotii incongruente cu cea exprimata de imagine. Participantilor li s a cerut sa indice emotia manifestata de fiecare portret, ignorand cuvantul asociat acestuia.

In sarcina emotionala neutra, adultii s-au descurcat mai bine decat adolescentii, care s-au descurcat mai bine decat copiii. In cea de a doua sarcina insa, adultii s-au descurcat mai bine decat copiii, insa adolescentii au obtinut cele mai slabe rezultate.

Dificultatile adolescentilor nu au tinut de identificarea emotiilor, ci de incongruenta dintre cuvinte si emotiile explicate. Cand emotia exprimata in imagine si cuvantul asociat acesteia erau congruente, adolescentii au avut rezultate la fel de bune ca adultii. Insa cand emotia din imagine si cuvantul asociat erau incongruente, adolescentii au avut dificultati in a se concentra doar pe expresia faciala si in a ignora cuvantul scris.

Rezultatele confirma ideea ca adolescentii sunt extrem de sensibili la stimulii emotionali, dar si ca la nivelul creierului, legatura dintre cortexul prefrontal (responsabil cu autocontrolul) si centrul emotional al creierului inca nu este suficient de matura. De aceea, adolescentilor le este dificil sa ignore influenta grupului de prieteni si pot sa isi asume riscuri atunci cand situatia este una incarcata emotional. Avand in vedere aceste concluzii, programele de dezvoltare personala destinate adolescentilor pot sa puna accentul pe activitati in care controlul inhibitor „cald” sau emotional sa fie exersat in mod special.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Accepta faptul ca in unele situatii adoescentul tau va da dovada de calm si autocontrol, dar in altele, in care sunt implicate emotiile, exista riscul sa ia decizii mai putin fericite.
  • Atunci cand urmeaza sa se confrunte cu situatii emotionale, pregateste-l pe copilul tau sa ia decizii adecvate, discutand cu el despre felul in care poate face acest lucru. De exemplu, in loc sa ia decizii impulsive, ii poti spune sa astepte cateva minute pentru a se calma si sa se gandeasca la riscuri sau sa sune pe cineva cu care poate discuta deschis.

Sursa: Digest.BPS.org.uk


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu