characters characters

Atitudinea pozitiva fata de matematica

26 ianuarie 2018    |   3417 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

atitudinea pozitiva fata de matematica
Atitudinea este importanta in orice situatie, insa un studiu recent arata ca in ceea ce priveste rezultatele la matematica, atitudinea pozitiva a copiilor fata de aceasta materie este la fel de importanta ca nivelul de inteligenta pentru rezultatele obtinute.

Studiul confirma observatiile cadrelor didactice, care au stiut intotdeauna ca elevii care sunt mai interesati de matematica si care se percep pe sine ca fiind talentati la matematica, obtin rezultate mai bune decat copiii care se tem de aceasta materie.

Insa cercetarea a reusit sa separe efectele inteligentei de efectele atitudinii fata de matematica, scotand in evidenta influenta importanta pe care o are atitudinea fata de rezultatele copiilor.

Mecanismul prin care atitudinea pozitiva fata de matematica duce la rezultate mai bune nu tine de motivatie, ci de centrele de memorie si invatare din creier. Astfel, copiii care sunt mai interesati de matematica si se percep ca fiind mai buni la aceasta materie, au o memorie matematica mai buna si o capacitate mai buna de rezolvare a problemelor.

Citeste si  alte materiale despre rezultatele copiilor la matematica:


Anxietatea la matematica poate fi transmisa de la parinti la copii


Fetele sunt mai anxioase decat baietii cu privire la matematica si stiinte


La studiu au participat 240 de copii cu varsta intre 7 si 10 ani, care au fost evaluati din punctul de vedere al inteligentei, capacitate de citire si memoriei de lucru. De asemenea, abilitatile matematice ale copiilor au fost masurate prin teste de matematica. Parintii copiilor au completat teste despre comportamentele si emotiile copiilor, precum si despre anxietatea generala si anxietatea fata de matematica, iar copiii au raspuns la chestionare despre atitudinea lor fata de matematica, inclusiv despre interesul lor fata de aceasta materie si felul in care isi percep abilitatile matematice si atitudinea fata de scoala in general. In plus, activitatea cerebrala a 47 de copii a fost analizata in timp ce rezolvau probleme de matematica.

Atitudinea pozitiva fata de matematica a fost asociata cu o activitate cerebrala mai intensa in zona hippocampului, un centru important din creier pentru memorie si invatare. Este posibil ca atitudinea pozitiva fata de matematica sa ii ajute pe copii sa isi aminteasca mai usor informatiile matematice. Abilitatea de a-si aminti mai usor conceptele matematice influenteaza la randul ei abilitatea de rezolvare a problemelor.

Copiii cu o atitudine negativa fata de matematica au obtinut in putine cazuri rezultate bune la teste.

Atitudinea pozitiva fata de matematica este influentata, probabil, si de rezultatele pozitive obtinute anterior la aceasta materie, existant o relatie bidirectionala intre rezultatele obtinute si atitudinea fata de materie.

Cercetarea indica si o posibila explicatie pentru felul in care un profesor pasionat de materia predata poate influenta interesul copiilor si capacitatea lor de a invata o materie.

Cum poti folosi aceste informatii?

  • Incurajeaza o atitudine pozitiva a copilului fata de matematica si ajuta-l sa recunoasca progresele facute.
  • Arata-i copilului ca ai incredere ca poate intelege orice materie, daca primeste sprijinul potrivit si daca foloseste metodele potrivite de invatare.
  • Incearca sa nu transmiti copilului tau propria teama fata de matematica.

Poti forma o atitudine pozitiva fata de matematica inca din primii ani de scoala, aratandu-i copilului ca matematica poate fi distractiva, pe platforme de invatare online precum ScoalaIntuitext. Sau daca ai un copil mai mare, il poti ajuta sa se pregateasca pentru proba de matematica din cadrul Evaluarii Nationale, accesand ExamenulTau.ro


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu