characters characters

Atentia copiilor prescolari

Cei mici chiar observa tot ce se intampla in jurul lor

12 august 2019    |   905 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

atentia prescolarilor
Ai incercat vreodata sa ii explici copilului tau ca trebuie sa faca ce ii spui, nu neaparat ce faci tu? Cat de mult succes ai avut cu aceasta strategie? Un studiu recent iti explica si de ce :).

In timp ce adultii au o capacitate ridicata de atentie pentru lucrurile pe care le afla verbal, copiii nu ignora nimic din ce se intampla in fata lor. Aceasta diferenta poate sa ii ajute pe copii sa se descurce mai bine decat adultii in anumite situatii de invatare, arata un studiu recent.

Citeste si:

Copiii invata din ceea ce vad, nu din ceea ce aud

Cat timp isi pot concentra copiii atentia, in functie de varsta


La studiu au participat 36 copii cu varsta de 4-5 ani si 34 adulti. Toti au avut aceeasi sarcina de indeplinit, in care o informatie considerata irelevanta la inceputul experimentului a devenit importanta pentru rezolvarea sarcinii de invatare. Rezultatele au aratat ca adultii au avut dificultati in a se adapta la sarcina deoare nu au acordat atentie informatiei considerate irelevanta. Copiii, pe de alta parte, s-au adaptat rapid la noile cerinte, deoarece nu au ignorat nicio informatie inca de la inceputul experimentului.

„Sunt sigur ca multi parinti recunosc tendinta copiilor de a observa tot, chiar si cand ne-am dori sa nu observe.” arata unul dintre autorii studiului, Vladimir Sloutsky.


Rezultatele indica faptul ca la varste mici, copiii tind sa isi orienteaza atentia catre mai multe informatii, in timp ce adultii folosesc atentia selectiva pentru a analiza informatiile care par mai importante.


Distribuirea atentiei poate fi adaptativa pentru copiii mici. Fiind atenti la tot, aduna mai multa informatie si reusesc sa invete mai multe. Pe de alta parte, copiii prescolari au dificultati in a-si concentra atentia asupra unor informatii selectate, dificultati explicate prin imaturitatea cortexului pre-frontal. Adultii insa isi pot distribui atentia catre mai mult informatii, daca este nevoie, insa in majoritatea situatiilor pe care le confrunta, atentia selectiva este mai utila.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu