characters characters

Anxietatea mamelor, asociata cu hiperactivitatea copiilor

23 septembrie 2019    |   472 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

anxietatea mamelor si hiperactivitatea la copii
Anxietatea mamelor in timpul sarcinii si in primii ani de viata ai copiilor duce la un risc de doua ori mai ridicat de hiperactivitate la varsta de 16 ani.

Un studiu realizat asupra a 3000 de copii din Marea Britanie a aratat ca exista o legatura semnificativa intre anxietatea mamelor si hiperactivitatea copiilor la adolescenta, urmarind felul in care evolueaza sanatatea copiilor de-a lungul timpului. Simptomele de anxietate (precum ameteli, insomnie si tremor) ale mamelor participante la studiu au fost masurate din timpul sarcinii pana cand copiii au implinit varsta de 5 ani.

Citeste si:

Stilul de parenting influenteaza anxietatea copiilor

Anxietatea la copii si succesul scolar


In functie de nivelul de anxietate, mamele au fost impartite in 3 grupuri: anxietate scazuta, medie si ridicata. Cand copiii au implinit 8 ani si jumatate, cercetatorii au testat capacitatea lor de atentie, fara sa gaseasca o diferenta intre copii, indiferent de cat de ridicat a fost nivelul de anxietate al mamelor. Cand au testat insa hiperactivitatea copiilor, la varsta de 16 ani, rezultatele au aratat ca un copil a carui mama a avut un nivel de anxietate mediu spre ridicat este de doua ori mai predispus sa afie hiperactiv decat un copil a carui mama a avut un nivel scazut de anxietate.

Blanca Bolea, cercetatoarea care a realizat studiul, declara ca „Este primul studiu care arata ca anxietatea mamelor este asociata cu hiperactivitatea copilului la adolescenta, dar nu si cu probleme de atentie. Putem spune ca unele simptome ale ADHD-ului sunt asociate cu anxietatea mamei, dar nu toate. In general, studiul indica faptul ca stresul pe care il traieste mama se poate manifesta in copilul ei, aproape la o generatie distanta. Este important sa remarcam ca toate mamele au indicat o crestere a anxietatii in timpul sarcinii, 28% dintre ele avand un nivel mediu si ridicat de anxietate.”

Studiul indica o relatie de corelatie, nu de cauzalitate. Cu alte cuvinte, anxietatea mamei si hiperactivitatea copilului sunt asociate, dar nu se poate spune cu certitudine ca anxietatea mamei cauzeaza hiperactivitatea copilului. Pot fi factori genetici, biologici sau de mediu care sa duca la aceasta asociere. De exemplu, copiii mamelor anxioase pot sa reactioneze prin hiperactivitate la anxietatea mamelor sau in sarcina, hormonii stresului pot sa afecteze dezvoltarea creierului copilului.

Alte studii au aratat ca ADHD-ul si tulburarile de anxietate sunt corelate la nivel genetic.

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu