characters characters

Alocatiile universale pentru copii joaca un rol critic in reducerea saraciei, potrivit unui nou raport al ODI si UNICEF

18 iunie 2020    |   536 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani.

Unicef
Alocatiile universale acordate copiilor, cum ar fi prestatiile financiare neconditionate sau transferurile fiscale, sunt critice in lupta impotriva saraciei infantile si, cu toate acestea, nu sunt disponibile decat in 1 din 10 tari din lume, potrivit unui nou raport publicat astazi de catre Overseas Development Institute si UNICEF.

Raportul Universal Child Benefits: Policy Issues and Options [Alocatiile universale pentru copii: probleme/provocari si variante de politici] puncteaza faptul ca, in tarile cu venituri medii, acordarea unor alocatii universale pentru copii reprezentand doar 1% din PIB poate contribui la reducerea cu 20% a saraciei inregistrate la nivelul intregii populatii.

In 15 state cu venituri ridicate, simpla acordare a alocatiilor universale pentru copii a permis reducerea saraciei infantile cu 5 puncte procentuale, in medie. S-a demonstrat, de asemenea, ca alocatiile universale pentru copii diminueaza lipsurile si duc la imbunatatirea bunastarii generale, a sanatatii, a educatiei, a sigurantei alimentare, a productivitatii si a capacitatii copiilor de a contribui la societatea si economia tarii lor cand ajung la maturitate.

„Investitia in copii reuseste nu doar sa schimbe viata acestora, ci si sa ofere beneficii substantiale comunitatilor lor si intregii societati”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Mai mult ca niciodata acum, cand criza economica provocata de COVID-19 ameninta sa stearga ani intregi in care s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste reducerea saraciei, alocatiile universale acordate copiilor pot fi vitale. Acestea pot ajuta familiile vulnerabile sa nu se adanceasca in saracie si lipsuri si pot feri tarile de un impact societal si economic catastrofic”.

Universalizarea prestatiilor sociale reduce riscul prezentat de evaluarea restrictiva a nevoii de ajutor acordat beneficiarilor, prin care unele familii aflate in dificultate raman fara sprijin financiar, inclusiv din cauza unor erori de excludere. Universalizarea programelor de protectie sociala, precum transferurile financiare sau fiscale, contribuie si la eliminarea stigmatizarii ce afecteaza in general beneficiarii schemelor de prestatii sociale.

„Alocatiile universale pentru copii joaca un rol critic in reducerea saraciei, promovand totodata coeziunea sociala si sprijinul public pentru garantarea protectiei sociale. In tarile in care sunt prevazute alocatii universale pentru copii, acestea reprezinta piatra de temelie a sistemelor nationale de politica sociala, dovedindu-se a fi eficiente in extinderea protectiei sociale in perioade de criza”, afirma Sara Pantuliano, director executiv al ODI.

Francesca Bastagli, principalul autor al raportului si director pe probleme de echitate si politici sociale in cadrul ODI, adauga: „In practica, tarile au reusit sa atinga un grad ridicat de acoperire a populatiei sau o acoperire completa a alocatiilor universale pentru copii, urmand traiectorii diferite. Implementarea progresiva reprezinta o abordare comuna, avand la baza un proces iterativ ce implica adoptarea legislatiei referitoare la alocatiile universale pentru copii si a politicilor de reglementare, dezvoltarea capacitatii administrative si financiare si obtinerea unui sprijin politic si public pentru politicile respective”.

Important de mentionat este faptul ca, potrivit raportului, programele de transferuri financiare nu reduc implicarea populatiei active in activitati remunerate. Transferurile financiare ajuta mai degraba parintii sa gaseasca un echilibru intre exigentele profesionale si nevoile familiilor lor.

Raportul precizeaza faptul ca extinderea acoperirii schemelor de alocatii acordate copiilor si familiilor necesita o prioritizare la nivel national si solidaritate internationala pentru asigurarea finantarii – in special in cazul tarilor cu venituri mai mici, confruntate cu o populatie numeroasa si constrangeri bugetare cauzate de COVID-19. De asemenea, se subliniaza faptul ca alocatiile universale pentru copii trebuie sustinute de sisteme care ofera o ampla protectie sociala si servicii sociale de calitate, inclusiv servicii medicale si educationale.

Raportul prezinta o serie de modalitati prin care se poate obtine o acoperire universala, inclusiv modurile prin care tarile cu venituri reduse pot implementa scheme de transferuri dedicate copiilor mici si pot ajunge treptat la prestatii universale pentru populatia de orice varsta. Adoptarea legislatiei si a normelor politice, dezvoltarea capacitatii administrative si financiare si obtinerea unui sprijin politic si public pentru politicile respective constituie pasi critici ce permit stabilirea unor alocatii universale pentru copii.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu