characters characters

Activitatea cerebrala a bebelusilor si a mamelor este sincronizata

16 mai 2019    |   600 vizualizări

Varsta: 0 - 3 ani, 0 - 18 luni, 19 - 36 luni.

mama si bebelus
Au fost momente in viata ta de parinte in care pur si simplu ai ajuns la concluzia ca nu esti deloc pe aceeasi unda cu copilul tau? Cu siguranta, da. Marea majoritate a parintilor sustin ca trec frecvent prin astfel de situatii, cand nu reusesc sa ii inteleaga pe cei mici sau sa se faca intelesi de acestia.

Citeste si:

Depresia mamelor, asociata cu o scadere a coeficientului de inteligenta a copilului

Imbratisarile ajuta la dezvoltarea creierului bebelusilor


Se pare insa ca, cel putin in cazul bebelusilor, activitatea cerebrala a acestora este sincronizata cu cea a mamei, in momentele in care copilul invata de la mama informatii despre mediul social. Un studiu recent arata ca eficienta invatarii depinde de cat de sincronizata este activitatea cerebrala a mamei si a copilului. "Cu cat exista o conexiune neurala mai puternica intre creierul copilului si al mamei, cu atat copilul va invata mai bine elemente sociale", spun cercetatorii.

Invatarea are loc de cele mai multe ori intr-un context social, alaturi de alte persoane. Sincronizarea cerebrala influenteaza cat de deschisi suntem la invatare si cat de multa informatie si influenta acceptam din partea celorlalti. De aceea, cercetatorii in neurostiinte isi indreapta atentia catre metode prin care pot studia activitatea cerebrala a oamenilor atunci cand interactioneaza social.

Studiul arata ca pentru dezvoltarea copiilor, “Nu exista ceva care sa inlocuiasca prezenta fizica a unui adult langa bebelus.”

Studiul a aratat ca reactiile emotionale ale mamelor fata de jucarii pe care le vedeau pentru prima data au influentat decizia bebelusilor de a interactiona cu jucariile. Activitatea cerebrala a mamelor si a bebelusilor participanti la studiu a fost masurata in timp ce interactionau pe rand cu jucarii noi. Bebelusii isi vedeau mamele aratand emotii pozitive sau emotii negative fata de jucarii. Apoi copiii erau lasati sa decida daca vor sa se joace cu respectivele jucarii. Cu cat activitatea cerebrala a mamei si a copilului erau mai sincronizate, cu atat bebelusul era mai influentat in decizia sa de emotiile mamei. Contactul vizual se pare ca incurajeaza sincronizarea cerebrala dintre copil si mama.

Studiile de acest fel sunt importante pentru invatarea in sala de clasa, pentru consolidarea relatiilor sociale si pentru tulburarile de dezvoltare. Autoarea studiului declara ca “Ma intereseaza sa inteleg ce se intampla cand parintii si copiii nu sunt sincronizati, lucru care se poate intampla in anumite probleme de sanatate mintala si tulburari de dezvoltare.”


Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu