characters characters

Acord intre patru mari universitati pentru cresterea numarului de locuri destinate viitorilor asistenti sociali

Cel putin 500 de locuri vor fi disponibile la nivel national

27 mai 2021    |   671 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

unicef acord universitati asistenti sociali
Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNASR), UNICEF in Romania, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iasi si Universitatea de Vest din Timisoara au semnat vineri, 21 mai, un acord pentru dezvoltarea si promovarea unui cadru de politica publica care vizeaza cresterea numarului de asistenti sociali cu precadere in zonele rurale, impreuna cu facilitarea accesului la invatamantul superior pentru persoanele avand atributii de asistenta sociala deja active in domeniu. Numarul total necesar de asistenti sociali licentiati este estimat la 11.100, iar 70% dintre angajatii din sistemul de asistenta sociala nu au studii in domeniu.

Semnatarii isi propun ca, pana in 2030, furnizarea serviciilor sociale complexe sa fie realizata numai de catre asistenti sociali, asa cum sunt definiti in Legea 466/2004, pentru asigurarea calitatii corespunzatoare a acestor servicii.

Prin protocolul semnat vineri, incepand cu acest an, vor fi introduse etapizat programe specifice pentru consolidarea fortei de munca din domeniul serviciilor sociale la nivel local. Un exemplu este cel al programelor care vizeaza cresterea numarului de locuri pentru invatamantul la distanta astfel incat sa se ajunga la cel putin 500 locuri la nivel national.

Un alt obiectiv al acordului se refera la colaborarea pentru dezvoltarea competentelor si a capacitatilor pentru cercetare, pregatire si supervizarea pentru profesiile fortei de munca din serviciile sociale, incluzand promovarea Codului privind practica asistentului social.

In Romania, exista un deficit de angajati in sistemul de asistenta sociala si disparitati semnificative intre numarul de angajati din mediul rural si cel urban (1,27 de angajati pe localitate in rural fata de 5,75 in urban).

Aproximativ 70% dintre angajatii din sistemul de asistenta sociala nu au studii in domeniu.

Din cele 3.187 de unitati administrativ-teritoriale (UAT) din Romania, 2.060 (64,6%) nu au nici un furnizor de servicii sociale acreditat, iar 2.302 de UAT-uri (72,2%) nu au nici un serviciu social licentiat.

Pentru a acoperi nevoile grupurilor vulnerabile la nivel national, ar fi necesar un numar de 8.430 servicii sociale, iar pentru acoperirea cu personal calificat a acestor servicii, ar fi nevoie de 22.644 de specialisti. Numarul total necesar de asistenti sociali licentiati este estimat la 11.100. In cadrul CNASR sunt inregistrati in prezent 10.235 asistenti sociali.

„Ii felicit pe semnatarii acordului si va multumesc, in numele a milioane de beneficiari ai cresterii calitatii serviciilor sociale ca urmare a incheierii acestui parteneriat. Cei care furnizeaza serviciile sociale sunt profesionistii pe care dumneavoastra ii pregatiti in universitati. Pe langa cunostintele teoretice, pe langa toate informatiile pe care dumneavoastra le transmiteti, incercati sa le transmiteti valorile care trebuie sa-i insoteasca, pentru ca un om care lucreaza in asistenta sociala trebuie sa aiba vocatie pentru aceasta, sa inteleaga ca el este cel care, in primul rand, trebuie sa dea dovada de empatie, de omenie, de bunatate fata de persoanele cu care lucreaza”, a declarat Florica Chereches, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.

„Experienta ultimilor ani ne arata ca, la nivel local, se constata o mare lipsa a asistentilor sociali. Desi prevederile legislative exista, constatam, in practica, ca ele nu se aplica, ca nu sunt angajati, la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala, asistenti sociali, cu precadere in mediul rural. De cele mai multe ori, asistenta sociala este realizata la nivel local de persoane care nu au trecut nici macar printr-un curs de perfectionare sau specializare, nemaivorbind de curs de calificare. Salutam aceasta initiativa de a identifica si implementa solutii pentru cresterea numarului de profesionisti din domeniul asistentei sociale”, a afirmat Péter János Makkai, Secretar de stat, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

„Ne dorim ca impreuna, pana in 2030, sa cladim un sistem profesionist de asistenta sociala in care furnizarea serviciilor de specialitate sa fie realizata de catre asistenti sociali calificati, asigurand astfel calitatea serviciilor sociale acordate”, a afirmat Doru Buzducea, Presedinte CNASR.

„Accentul pus pe nevoia de extindere a ofertei de invatamant la distanta il vedem ca pe o solutie optima - si nu de compromis - la nevoia de profesionisti pregatiti bine si in acord cu cerintele legale si nevoile beneficiarilor. Invatamantul la distanta speram ca va face mai accesibila oferta universitatilor noastre studentilor din mediul rural, zona cu cel mai mare deficit de asistenti sociali cu studii de specialitate”, a declarat Prof. Dr. Contiu Tiberiu SOITU, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

„Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala de la UBB Cluj-Napoca sustine obiectivele declarate ale acordului de parteneriat semnat vineri: doreste consolidarea fortei de munca din domeniul serviciilor sociale la nivel rural, promoveaza cresterea numarului de asistenti sociali in special in mediul rural si sustine persoanele care activeaza in serviciile sociale sa se califice ca asistenti sociali. Incearca sa faca acest lucru mai ales prin programul de invatamant la distanta al facultatii, care in ultimii 12 ani a avut peste 300 de licentiati in asistenta sociala, ce se adauga celor din programul de invatamant la zi. Incercam sa dezvoltam competente si abilitati folosindu-ne de specificul UBB: orientare spre traditia de excelenta si integrand noua pedagogie universitara a UBB”, a declarat Conf. univ. dr. Paul-Teodor Haragus, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala, Universitatea Babes-Bolyai.

„Universitatea de Vest din Timisoara, prin Facultatea de Sociologie si Psihologie, se alatura acestui demers de sustinere a profesiei de asistent social, fiind principalul furnizor de formare in domeniul asistentei sociale din Regiunea de Vest a Romaniei. Un actor implicat in viata comunitatii, Universitatea de Vest din Timisoara intentioneaza sa contribuie in mod activ la cresterea calitatii serviciilor sociale furnizate la nivel national prin adaptarea continuturilor educationale la cerintele societatii, prin dezvoltarea de studii aplicative cu privire la nevoile sociale ale grupurilor vulnerabile si prin actiuni de colaborare cu principalele institutii si organizatii in vederea integrarii profesionale a absolventilor specializarii asistenta sociala. Actualul context pandemic a demonstrat importanta asistentilor sociali profesionisti in comunitate, prin urmare consideram o prioritate profesionalizarea serviciilor sociale, indeosebi pe cele din mediul rural”, a declarat Conf. univ. dr. Irina Macsinga, Decan Facultatea de Sociologie si Psihologie, Universitatea de Vest.

„UNICEF se alatura si sprijina eforturile de crestere a accesului si calitatii serviciilor sociale pentru a imbunatati situatia copiilor din Romania, care s-a agravat in ultimul an, si, ca parte a recuperarii nationale post COVID-19, invita partenerii sa foloseasca criza actuala ca pe o oportunitate de a rezolva problemele structurale cu care se confrunta sistemul de asistenta sociala”, a afirmat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu