characters characters

Abuzul din copilarie duce la modificari cerebrale

11 octombrie 2017    |   2373 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

abuzul din copilarie afecteaza creierul
Pentru prima data cercetorii americani au reusit sa observe modificari in structurile neuronale ale adultilor care au suferit abuzuri severe in perioada copilariei. Abuzul sever in copilarie este asociat cu riscuri ridicate de probleme psihiatrice precum depresia, anxietatea si abuzul de substante, dar si cu niveluri ridicate de impulsivitate si agresivitate.

Modificarile la nivel cerebral identificate in acest studiu s-au referit la materia alba a creierului, adica a mielinei (strat de grasime) care ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase intre neuroni. Cu cat nivelul mielinei este mai ridicat, cu atat activitatea neuronala este mai eficienta.

Mielina se construieste in mod progresiv in timpul copilariei si se stabilizeaza in perioada de adult timpuriu.

Cu cat mielina este mai subtire, cu atat fibrele nervoase sunt mai putine, iar acest fenomen apare exlusiv in creierul adultilor care au fost abuzati. Aceste modificari care au loc la nivelul fibrelor nervoase pot afecta in mod indirect capacitatea de reglare emotionala si capacitatea de a gestiona recompensele si senzatia de satisfactie ale adultilor abuzati in copilarie. Astfel pot fi explicate si problemele legate de consum de substante, de violenta sau problemele emotionale care apar frecvent la maturitate in urma abuzurilor severe din copilarie.

Evolutia in stiinta permite acum sa fie observate astfel de efecte prin folosirea RMN-ului, iar cercetatorii pot spune acum cu certitudine ca „experientele adverse timpurii tind sa distruga buna functionare a cortexului cerebral, ceea ce poate avea un impact puternic asupra reglarii emotionale a adultilor”.  

*Sursa foto: Pexels.com

Sursa: ScienceDaily.com


Citeste si:

De ce copiii abuzati fizic au probleme de adaptare sociala


Abuzul emotional are aceleasi urmari ca cel fizic

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu