characters characters

Fetele si baietii au aceleasi abilitati matematice, arata un studiu recent

12 noiembrie 2019    |   945 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

abilitatile matematice ale fetelor si baietilor
Numarul fetelor care aleg cariere in domeniul STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) este semnificativ mai mic decat numarul baietilor care se indreapta catre aceste domenii. La baza acestei inegalitati sta si prejudecata mai mult sau mai putin explicita potrivit careia „Fetele nu se pricep la matematica/stiinte.”.

Citeste si:

Studiu. Cadrele didactice subestimeaza abilitatile matematice ale fetelor

Fetele sunt mai anxioase decat baietii cand vine vorba de matematica si stiinte


Deloc surprinzator de altfel, studiile arata ca abilitatile matematice ale fetelor si baietilor nu difera de fapt. Un astfel de studiu a fost realizat recent de catre cercetatori din cadrul Universitatii Carnegie Mellon.

Autorii arata ca „Stiinta nu confirma credintele populare. Creierul copiilor functioneaza similar indiferent de gen si speram ca prin acest studiu sa redefinim asteptarile pe care le avem fata de rezultatele copiilor la matematica.”.

Studiul a analizat activitatea creierului copiilor (fete si baieti, cu varsta intre 3 si 10 ani) in timp ce urmareau un video educational despre subiecte matematice, precum numaratul si adunarea. Autorii au comparat apoi imaginile obtinute la fete si baieti, pentru a evalua cat de similara este activitatea lor cerebrala. Maturitatea creierului copiilor a fost analizata comparand activitatea cerebrala a copiilor cu activitatea cerebrala a 63 de adulti care au urmarit acelasi video educational.

Comparatiile au aratat ca nu exista nicio diferenta in dezvoltarea creierului fetelor si baietilor si nici in felul in care au procesat informatiile matematice. In plus, atat baietii, cat si fetele au fost la fel de implicati in timp ce au urmarit materialele video.

Nu doar ca fetele si baietii folosesc aceleasi retele neuronale atunci cand invata matematica, dar exista asemenari intre ei la nivelul intregului creier. Studiul atrage atentia asupra faptului ca oamenii sunt mult mai asemanatori decat sunt diferiti unul fata de celalalt.

Autorii au comparat si rezultate la teste matematice standardizate, obtinute de fete si baieti cu varsta intre 3 si 8 ani, fara a gasi o diferenta intre abilitatile matematice ale copiilor.

Asadar, explicatia pentru numarul mai mic de fete care fac performanta in stiinte este mai degraba sociala:

  • cadrele didactice tind sa implice baietii mai mult timp in orele de matematica
  • parintii se implica in activitati de joaca spatiala mai mult cu baietii decat cu fetele
  • copiii pot sa sesizeze ca parintii au asteptari mai reduse fata de performanta la matematica a fetelor

Sursa: ScienceDaily.com


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu