characters characters

Abilitatile sociale ale prescolarilor indica sansele de a avea succes la maturitate

27 noiembrie 2017    |   4133 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

abilitati sociale prescolari
E greu de crezut ca lucrurile pe care le stie copilul la 5 ani pot sa ii influenteze sansele de a avea un viitor stralucit.

Un studiu realizat in 2015 arata ca prezicerea succesului la maturitate nu are nimic de-a face cu abilitatile de citire sau scriere ale copiilor. Cele mai importante sunt abilitatile sociale si emotionale. Studiul i-a implicat nu doar pe copii, ci si pe cadrele didactice care au evaluat copiii in functie de capacitatea lor de a imparti lucrurile, de a-i asculta pe altii, de a rezolva conflictele cu alti copii si de a-i ajuta pe alti copii. Se pare ca acei copii cu cele mai inalte punctaje la aceste evaluari emotionale si sociale, au avut cele mai mari reusite pe plan profesional si social, reusind sa termine o facultate si sa aiba o slujba pana la varsta de 25 ani.

Citeste si:

Antrenamentul emotional al copiilor

Educatia socio-emotionala este benefica pe termen lung


Copiii care intampinau in perioada gradinitei probleme de cooperare, ascultare sau intrau deseori in conflicte, au intampinat mai tarziu probleme in a termina liceul, dar si probleme cu legea si cu abuzul de substante.

Abilitatile emotionale si cele sociale pot fi invatate la orice varsta, chiar daca ele exista la un nivel minim. Cum anume? Iata cateva strategii care iti vor fi utile:

Denumeste emotiile copilului. Ajuta-l sa le eticheteze si sa isi recunoasca propriile emotii. 

Valideaza emotiile copilului. Rezista tentatiei de a cere copilului sa se linisteasca pentru ca va trece”. Toate emotiile, chiar si cele care ne fac sa ne simtim inconfortabil, au rolul lor. Cand copiii inteleg rolurile emotiilor, invata sa le accepte si sa le gestioneze mai usor.

Pune accent pe empatie. Invata-l sa recunoasca si sa empatizeze cu emotiile celor din jur.

Corecteaza comportamentele si nu emotiile. Pune accentul pe faptul ca emotiile intense, precum furia, sunt acceptate, insa comportamentele agresive nu sunt acceptabile. Invata-ti copilul ca e in regula sa se simta trist, dar a tipa din toti plamanii in mijlocul unui magazin nu e acceptabil.

Sursa: Inc.com


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu