characters characters

Abilitatile emotionale ale adolescentilor

Abilitatea pe care adolescentii si-ar dori sa o fi invatat de la parintii lor

11 decembrie 2017    |   2036 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani, 18 ani +.

abilitati emotionale adolescenti
Daca te gandesti la perioada adolescentei si tineretii tale, ce ai fi vrut sa stii inainte de a parasi casa parintilor tai? Ce abilitate sau informatie te-ar fi scutit de probleme si de batai de cap? La aceasta intrebare au raspuns in jur de 1500 de studenti din SUA. Iar raspunsurile lor sunt graitoare in contextul in care problemele de sanatate mintala printre adolescenti si tineri sunt in crestere.

Parintii, profesorii sau antrenorii isi dedica timpul pentru a-i pregati pe copii sa se descurce in viata de dupa ce termina scoala. Ei depun eforturi pentru a se asigura ce elevii obtin note bune si performante care sa ii ajute ulterior. Exista insa un set de abilitati pe care adultii nu reusesc sa ii invete pe copii, si anume, abilitatile emotionale. Ce anume si-ar dori copiii, ca parintii si restul adultilor sa ii invete? 60% din acestia au declarat ca isi doresc sa fi fost invatati de catre parinti sa isi dezvolte abilitati emotionale precum:

  • sa aiba grija de ei insisi
  • sa se adapteze mai usor situatiilor si mediilor noi
  • sa isi controleze emotiile negative si comportamentele
  • sa construiasca relatii pozitive cu cei din jur

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Sanatatea emotionala in copilarie: esentiala pentru fericirea la maturitate

Programele de educatie emotionala pentru copii au efecte pe termen lung

Studentii declara de asemenea ca in timpul anilor de liceu s-a pus prea mult accent pe obtinerea de performante scolare si prea putin pe abilitatile emotionale. In lipsa acestora, elevii nu stiu cum anume sa faca fata emotiilor inconfortabile pe care le traiesc si cum sa spuna nu tentatiilor sau durerii emotionale.

Raspunsurile participantilor au indicat faptul ca responsabilitati obisnuite, precum plata facturilor, mentinerea relatiilor sociale si initierea de prietenii sunt extrem de dificile si insotite de un nivel ridicat de stres.

Astfel, specialistii recomanda parintilor sa reduca din tentatia de a-i invata pe copii sa fie doar competitivi si sa ii lase sa faca greseli, sa nu evite esecul cu orice pret si sa fie incurajati sa se confrunte cu situatii care le produc disconfort.

Aceste recomandari sunt justificate de date care arata cum influenteaza emotiile comportamentele adolescentilor. Adolescentii care au declarat ca se simt nepregatiti emotional pentru facultate aveau note mai mici, dar si un nivel mai ridicat de absente. De asemenea, nivelul scazut al pregatirii emotionale a fost asociat si cu un nivel mai ridicat de consum de droguri sau alcool.

Astfel, parintii sunt incurajati sa puna accentul pe rezilienta psihologica in cresterea copiilor, nu doar pe rezultatele lor scolare. Pentru ca, in cele din urma, un adolescent extrem de inteligent sau talentat care este prea anxios pentru a reusi sa participe la cursuri sau la examene, nu isi va putea valorifica potentialul sau intelectual.

Sursa: Inc.com


*Sursa foto: Pexels.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu