characters characters

2103 elevi din Bucuresti si 20 de județe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oara administrata computerizat

14 iunie 2021    |   656 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

PISA 2022 pretestare
Programul pentru Evaluarea Internaționala a Elevilor (Programme for International Student Assessment - PISA) este un studiu de evaluare comparativa pe scara larga, initiat de OCDE, care masoara abilitatile tinerilor de 15 ani de a folosi achizitiile din domeniul lecturii, al matematicii si stiintelor, pentru a raspunde provocarilor din viata reala.

Romania face parte dintre cele peste 85 de tari si sisteme de invatamant care participa la evaluarea PISA 2022. Unitatea de Cercetare in Educatie, din cadrul Centrului National de Politici si Evaluare in Educatie, in calitate de Centru National PISA, se ocupa de implementarea si coordonarea acestui studiu in Romania.

Citeste si:

PISA 2018. Rezultatele elevilor romani

Testul PISA. Ce competente testeaza fiecare proba


Pretestarea este inclusa in calendarul activitaților internaționale si are ca scop pregatirea evaluarii PISA 2022 care vizeaza competenţele de lectura, matematica si stiinţe, precum si gandirea creativa, matematica fiind domeniul principal investigat. Pretestarea s-a desfasurat, in perioada 4 mai - 4 iunie 2021, in 43 de scoli din 20 de judete si din municipiul Bucuresti, care au facut parte dintr-un esantion național, selectat dupa criterii agreate cu OCDE. Cei 2103 elevi de 15 ani care au participat la Pretestarea PISA 2022 au fost selectati, aleatoriu, printr-o procedura standardizata, unica, la nivel international.

Pentru prima oara in Romania, evaluarea PISA s-a administrat computerizat. Astfel, evaluarea elevilor s-a desfasurat in laboratoarele de informatica ale scolilor sau in sali de clasa si a durat aproximativ 4 ore, timpul fiind distribuit dupa cum urmeaza:

  • 15 minute pentru introducerea generala - elevii se logheaza la propriul test, se familiarizeaza cu tipul de test, tipul de solicitari si modalitatea de raspuns;
  • 120 de minute pentru testul cognitiv organizat in 2 sesiuni a cate 60 de minute cu o pauza de 5 minute intre acestea;
  • 15 minute pauza;
  • 56 de minute pentru doua chestionare (chestionarul elevului & chestionarul TIC).

Administrarea s-a desfasurat intr-o singura zi sau in zile consecutive, in sesiuni paralele si/sau succesive, la datele stabilite de comun acord cu scolile si in conditiile respectarii regulilor sanitare specifice pandemiei COVID-19.


Sursa: Edu.ro


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu