characters characters

Simplificarea programei scolare, o solutie pentru invatamant?

09 noiembrie 2009    |   571 vizualizări
DEZBATERE EVZ. Aproape 30 de specialisti din domeniul educatiei au venit cu propuneri de simplificare a programei scolare si de modificare a examenului de bacalaureat, iar o comisie reprezentativa de experti a intocmit o lista cu recomandari pentru Ministerul Educatiei.

Pe 28 octombrie, in cadrul unei audieri publice cu tema “Formarea de competente: o necesitate pentru societatea secolului XXI?” 29 de profesori si cunoscatori din domeniul stiintelor si din mediul de afaceri au prezentat propunerile lor pentru imbunatatirea invatamantului, mai ales la nivel preuniversitar.

Comisia de experti a fost alcatuita din Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Nicolae Zamfir, presedintele Societatii Romane de Fizica, Radu Gologan, presedintele Societatii de Stiinte Matematice si Despina Pascal, formator si consultant independent. Audierea, organizata cu sprijinul Academiei de Advocacy si Siveco, este parte dintr-un proiect derulat de Societatea Academica din Romania  - Cum predam stiintele exacte in scoala? O propunere de reforma.

Iata principalele recomandari:

    * programele sa fie “aerisite” si sa contina cunostinte cu un grad mai scazut de complexitate decat acum
    * inlocuirea examenului de bacalaureat cu un examen national de tip SAT (Standard  Achievement Test, care este administrat de ETS, SUA), urmand ca acest examen sa fie administrat de un organism independent, iar alocarea testelor sa fie aleatorie (computerizata) pentru fiecare elev
    * societatile profesionale sa fie implicate in elaborarea si aprobarea programelor de invatamant
    * reglarea prapastiei pe care mediul de afaceri o sesizeaza intre scoala romaneasca si economia reala
 

 
 
Cum fac altii

Intr-o discutie cu evz.ro, profesorul de fizica de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Tudor Luchian, atragea atentia asupra nevoii ca Romania sa isi defineasca prioritatile corect. „Sa va dau un exemplu. Pentru Statele Unite esentiala este mentinerea suprematiei economice, tehnologice si militare”, spune profesorul, explicand ca aceste trei deziderate nu pot fi despartite de maniera in care stiintele exacte sunt prezentate si discutate in parcursul educativ al oricarui elev.

In anul 2005, o comisie de lucru organizata sub auspiciile Academiei Nationale de Stiinte din SUA (‘Committee on Prospering in the Global Economy of the 21st Century: An Agenda for American Science and Technology, National Academy of Sciences, National Academy of Engineering, Institute of Medicine’) concluziona in raportul intitulat ‘Rising Above the Gathering Storm’ o situatie sumbra, ce sublinia perspectiva conform careia erodarea potentialului stiintific si tehnic din SUA constituia o amenintare directa la adresa securitatii sale economice.

Printre solutiile propuse in scopul depasirii crizei existente in procesul de invatare al stiintelor exacte:

    * cresterea "rezervorului" de talente stiintifice ale SUA prin perfectionarea procesului de educatie liceala in domeniile matematicii si stiintelor exacte
    * cresterea numarului de burse acordate celor ce doreau sa activeze in domenii de educatie din stiintele exacte
    * cresterea salariilor profesorilor angrenati in asemenea activitati

Preocuparea pentru educatie este semnificativa in Statele Unite, un alt exemplu fiind faptul ca actualul consiliu pe probleme de stiinta si tehnologie al presedintelui Barack Obama a lansat un studiu cu scopul de a gasi noi modalitati prin care educatia stiintifica in SUA poate fi imbunatatita tot pentru indeplinirea dezideratelor amintite.

In ceea ce priveste Romania, mai spune Tudor Luchian, definirea unor prioritati corecte la nivel economic, social si politic este esentiala pentru ca tara sa poata deveni cu adevarat puternica la nivel tehnologic si economic. Altfel, „vom ramane o natiune de poeti si filosofi (fara vreo ofensa adusa poetilor si filosofilor de calibru), capabila de proiecte economice si sociale ce se rezuma, in final, doar la discutii interminabile in emisiuni de tip talk-show”.

Sursa: www.evz.ro

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu