characters characters

Cluj: „Elevii-profesori”, cea mai noua gaselnita in invatamant

02 noiembrie 2009    |   733 vizualizări
 

Scoala Internationala a adoptat in orasul una dintre cele mai populare metode de invatare din America. Sistemul „Whole Brain Teaching” (Invatare cu intreg creierul) are care scop stimularea elevilor astfel incat acestora sa li se dezvolte capacitatea de invatare de lunga durata.
Sistemul a fost implementat incepand cu 15 octombrie, la initiativa Simonei Baciu, cea care a infiintat scoala la Cluj. Aceasta a analizat eficienta metodei de invatamant in vizitele ei in America, Anglia si India.

Simona Baciu observat o crestere ridicata a capacitatii de concentrare si in randul elevilor indieni, care invatau prin intermediul acestei metode, chiar daca acestia apartin unor grupuri sociale dezavantajate.

Elevii devin propriii profesori

„Whole Brain Teaching” se bazeaza pe un set de reguli prin care se doreste dezvoltarea memoriei de lunga durata si cresterea motivatiei elevului pentru studiu si a capacitatii de concentrare. „Una din regulile de baza ale acestui sistem se numeste «urmeaza directiile».

Cand profesorul rosteste cuvantul «clasa», elevii raspund automat «da», cu scopul de a mentine concentrarea continua la clasa. Insa cea mai eficienta regula este cea cand profesorul rosteste cuvintele «clasa, atentie, preda». Se intorc unul la celalalt si-si predau ei insisi lectia”, a explicat Simona Baciu. Acesta a precizat ca sansele ca informatiile sa fie asimilate pe termen lung cresc cu aproximativ 60%.

„Practic elevulului i se preda lectia o data de profesor, apoi el insusi o preda, urmand ca el sa fie apoi elevul colegului de banca. Metoda il ajuta pe copil sa se autodisciplineze si ii ridica entuziasmul, fiind una extrem de interactiva si motivanta”, a adaugat Baciu.

 


Creste nivelul concentrarii

Pentru a analiza eficacitatea metodei, proiectul pilot a fost implementat la Gradinita „Happy Kids”, unde potrivit datelor furnizate de catre reprezentantii scolii, disciplina in clasa a crescut cu 78%, iar performantele academice cu 57%.

Metoda imprumutata din America este aplicata la Cluj in alternanta cu un alt procedeu de invatare modern, cel al „feedbackului”, care presupune ca, dupa fiecare curs, profesorul sa testeze elevii, pentru a cunoaste cu exactitate nivelul de intelegere a lectiei predate la clasa.

Scoala Internationala Cluj este prima scoala privata acreditata din Transilvania. La Scoala Internationala Cluj si Gradinita Happy Kids invata 200 copii, de la cresa pana la clasa a VIII-a, din 18 tari.


„Mi se pare o metoda eficienta. Daca nu ai inteles ceva de la profesor, iti spune si colegul. Mie imi intra mult mai bine in cap lectia asa”
Mihai Hinda, elev

„Scoala anului”


Scoala Internationala din Cluj-Napoca a fost desemnata „Scoala Anului” in cadrul primei editii a Galei Premiilor in Educatie, organizata de Fundatia Dinu Patriciu. Institutia de invatamant clujeana a concurat pentru aceasta categorie cu alte 28 de scoli din toata tara, atat din invatamantul traditional, cat si din cel particular.


Sursa: www.adevarul.ro

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu