characters characters

Stima de sine si nevoile emotionale ale copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 iulie 2021    |   802 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 0 - 3 ani.

nevoile emotionale ale copiilor si stima de sine
Desi am fi tentati sa asociem stima de sine a copiilor cu reusitele si aprecierea primita de la cei in jur, aceasta incepe cu nevoile lor emotionale. Iar nevoile emotionale ale copiilor sunt implinite mai intai in relatia cu propriii parinti. De aceea, relatia de atasament dintre copii si parinti este atat de importanta pentru echilibrul emotional pe termen lung al copilului.

Citeste si:

Neglijarea emotionala - ce inseamna si ce efecte are pe termen lung

Opt nevoi emotionale ale copilului pe care acesta nu ti le va spune


Nevoile emotionale ale copiilor si stima de sine


Copiii ale caror nevoi emotionale sunt satisfacute dezvolta relatii sociale mult mai puternice, se descurca mai bine din punct de vedere academic si au o rezilienta mai crescuta. In plus, a fi parinte este mai usor cand aceste nevoi emotionale sunt indeplinite fiindca vor exista mai putine certuri si conflicte, mai putine neintelegeri, iar comunicarea va fi mult mai buna.

Nevoia de iubire neconditionata. Aceasta inseamna ca in nici un context sa nu il faci pe copil sa simta ca i-ai retras iubirea ca forma de pedeapsa pentru o greseala comisa. In timp ce aprobarea parinteasca poate fi conditionata de comportamentele copilului, iubirea si afectiunea nu ar trebui sa fie niciodata. Acelasi principiu se aplica si in alegerea hobbyurilor, a intereselor personale sau a obiectivelor si scopurilor in viata.

Aminteste-ti ca a-ti dori sa oferi iubire neconditionata si a face acest lucru cu adevarat sunt doua lucruri diferite. Deseori, nu implinim nevoia copilului de iubire neconditionata fara sa ne dam seama. Tratamentul tacerii sau refuzul de a vorbi cu copilul atunci cand ne-a suparat, exprimarea afectiunii fizice doar in momentele in care copilul are succes sau ne asculta, asocierea iubirii copilului cu ascultarea si cooperarea („Daca ma iubesti, faci cum iti spun eu.”) au respingerea scuzelor copilului atunci cand a gresit sunt cateva forme prin care parintii dau dovada de iubire conditionata fata de copii.

Nevoia de a simti empatie. Una din cele mai bune metode de a te conecta cu propriul copil este prin empatie. Copiii care isi simt parintii empatici, reusesc sa isi inteleaga mai bine propriile emotii si dobandesc un sentiment de siguranta mai mare. Este important sa iti amintesti ca empatia parintilor nu inseamna ca acestia sa fie coplesiti la randul lor de emotii la fel de intense precum cele ale copiilor lor. Empatia presupune sa putem vedea lucrurile din perspectiva copilului, sa intelegem de ce o problema aparent minora este atat de importanta pentru el si cat de greu ii este sa isi controleze emotiile.

Nevoia de validare emotionala. Validarea emotionala nu este posibila fara empatie. Similar empatiei, validarea creste senzatia de siguranta pe care o au copiii pentru a-si exprima emotiile in relatiile cu cei din jur. Cand parintii valideaza emotiile copiilor, acestia invata ca experientele lor interioare sunt valoroase si conteaza pentru cei din jur, ca au sens si merita sa fie acceptate si luate in considerare. Aceasta este baza stimei de sine.

Nevoia de reguli. Desi regulile par sa nu aiba legatura cu nevoile emotionale in sine, copiii invata prin reguli sa fie stabili emotional. Regulile mai inseamna si rutine care ofera copilului consecventa si predictibilitate. Limitele si regulile ii ajuta pe copii sa isi exerseze autocontrolul, care la randul lui, in timp ii ajuta sa se simta in siguranta din punct de vedere emotional. Autocontrolul ii ajuta pe copii sa isi urmeze planurile si sa isi atinga obiectivele, sa ia decizii benefice pe termen lung si sa aiba un sentiment al puterii personale.

Nevoia de acceptare. Cu totii ne dorim sa fim acceptati asa cum suntem. Acceptarea nu inseamna a ignora moduri in care l-am putea ajuta pe copil sa fie mai bun. Copiii au nevoie de ajutor sa invete despre lumea din jur, cum sa comunice si sa se comporte. Insa ii putem ajuta sa se dezvolte acceptand nivelul la care se afla in prezent, fara a ne descuraja si fara a-i critica sau judeca, dand dovada de compasiune pentru limitele si dificultatile cu care se confrunta. Acceptarea copiilor asa cum sunt ei este o forma de iubire neconditionata si contribuie la siguranta emotionala pe care copiii o simt in mediul social.

Nevoia de a se simti auzit. Cand copiii nu se simt auziti vor incepe sa tipe, sa loveasca, sa repete aceleasi lucruri de sute de ori, sa aiba o criza de furie ori pur si simplu sa se inchida in ei. A-l auzi pe copil inseamna a-l asculta in mod activ si a reflecta la ceea ce spune. Pentru cei mai mici inseamna a te cobori la nivelul lor, a-i privi in ochi si a le confirma si valida gandurile si emotiile. Pentru copiii mai mari, recunoasterea opiniilor chiar si atunci cand nu suntem de acord cu ei, ii poate ajuta sa se simta auziti. Nu le implinim aceasta nevoie atunci cand: le explicam cum ar trebui sa gandeasca si sa simta in anumite situatii, le dam sfaturi si solutii atunci cand nu le cer sau incercam sa ii orientam catre gusturi sau interese pe care le consideram mai potrivite.

Nevoia de apartenenta. Apartenenta de familie este una din cele mai importante nevoi care afecteaza starea generala de bine, performantele cognitive, rezultatele scolare si starea de sanatate psihica. Familia este primul mediu in care copilul invata daca este sau nu o persoana valoroasa, demna de apreciere, de afectiune si de interes. Comportamentele dificile ale copiilor (precum intreruperile frecvente, tipatul, agitatia) apar deseori ca urmare a acestei nevoi neimplinite. Poti satisface aceasta nevoie petrecand mai mult timp cu copilul tau facand activitati care va intereseaza pe amandoi si vorbind impreuna despre preocuparile si interesele copilului.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe