characters characters

Sfaturi pentru parintii de preadolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 mai 2022    |   1025 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani.

sfaturi pentru parintii de preadolescenti
Copilul tau are intre 10 si 12 ani? Poti fi surprins de schimbari bruste in dispozitia si comportamentul copilului tau, dar si in preferintele pentru timpul liber, preocuparea pentru infatisarea fizica si nevoia de a fi acceptat de grupuri de copii. Perioada de tranzitie dintre copilarie si adolescenta poate fi dificila, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Este mai usor insa daca stii la ce sa te astepti sau daca poti intelege mai bine schimbarile prin care trece copilul tau.

Citeste si:

Doua tipuri de independenta in preadolescenta


Abilitati de viata pe care este bine sa le incurajezi la preadolescenti


Presiunea sociala si comparatiile cu alti copii


Incepand cu 10-11 ani, copiii incep sa se compare din punct de vedere fizic, intelectual si social cu alti copii. Presiunea de a se integra intr-un grup de prieteni este si mai mare decat la varste mai mici, precum si riscul de a devein victima hartuirii la scoala. Copilul tau poate deveni mai preocupat de felul in care se imbraca, de accesorii si infatisare fizica in general. Un factor important pentru aceasta preocupare este aparitia primelor interese romantice.

Timpul petrecut pe retelele de socializare contribuie implicit la tendintele de comparare si la presiunea de a arata si de a se comporta intr-un anumit fel.

Il poti ajuta pe copilul tau sa faca fata presiunii sociale oferindu-i un model de comportament bazat pe valorile pe care vrei sa le incurajezi la copilul tau si vorbind deschis cu el despre eventuale dileme, probleme sau alegeri cu care se confrunta. Evita sa "tii predici" despre ce este mai bine pentru copil sau ce este mai important, pentru ca la aceasta varsta copiii deja incep sa combata si sa respinga argumentele de acest fel. Ai mai multe sanse sa il influentezi prin modelul personal, atat timp cat tu insuti esti fericit cu alegerile personale.

Mai multa independenta si mai multe responsabilitati

La aceasta varsta, copiii sunt pregatiti sa aiba grija singuri de propria igiena, sa isi organizeze efficient timpul, inclusiv timpul dedicat temelor si relaxarii si sa realizeze sarcini casnice simple precum pregatirea unei gustari sau mentinerea ordinii in propria camera.

Daca observi lipsa de motivatie in legatura cu autonomia si independenta copilului tau, este important sa il incurajezi treptat sa isi asume mai multe responsabilitati si sa cauti sprijinul necesar daca are dificultati de invatare.

Limite si reguli

La aceasta varsta, regulile si limitele pot incepe sa fie combatute, respinse sau negociate de catre copil. Este important ca parintii sa nu reactioneze agresiv in fata incercarilor copilului de a castiga mai multa independenta, ci sa o valideze si sa incerce sa gaseasca impreuna solutii. De exemplu, copilul poate alege momentul in care isi face curat in camera sau poate fi intrebat ce solutii crede ca exista pentru ca parintii sa primeasca mai mult ajutor din partea copilului la treburile casnice.


In general, intelegerea perspectivei copilului si acceptarea acesteia (indiferent daca esti de acord sau nu cu ea) sunt doua aspecte esentiale in comunicarea cu preadolescentii. Ii vei incuraja astfel sa gandeasca independent, le arati ca le respecti emotiile si gandurile, dar nu renunti la a mentine limitele si regulile pe care le consideri potrivite pentru copilul tau.

 

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe