Secretul fericirii: gandirea rationala
5 secrete ale fericirii si 10 convingeri rationale
Ne place sa vorbim despre secrete sau trucuri care ne pot ajuta sa fim mai fericiti. Insa fericirea sta de multe ori in perspectiva din care privim lucrurile. Daca reusim sa ii invatam pe copiii nostri acest lucru, ii putem ajuta sa evite problemele emotionale si sa fie mai impliniti.
5 secrete ale fericirii
Putem fi fericiti daca reusim sa privim lucrurile si oamenii din jur in mod rational. Iata 5 „secrete” ale fericirii pe care le poti spune copilului tau:
1. Atunci cand ne dorim ceva, ne dorim cu adevarat si incercam sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a reusi sa obtinem acel ceva. Suntem totusi pregatiti sa acceptam si faptul ca uneori, desi facem tot ce putem, lucrurile nu merg asa cum ne dorim, pentru ca nu putem controla tot. Cand avem un esec, incercam sa il corectam sau sa ne bucuram de altceva.
2. Nu spunem lucruri urate despre noi insine sau despre cei din jur. Fiecare dintre noi este valoros ca persoana, chiar daca unii dintre noi au mai multe avantaje. Cei care muncesc mai mult, vor obtine rezultate mai bune decat cei care muncesc mai putin, dar acest lucru nu ii face superiori celorlalti, ci doar le confera anumite avantaje.
3. Nu exageram semnificatia lucrurilor rele care ni se intampla. Problemele noastre nu sunt cele mai grave din lume, asa ca incercam sa le depasim.
4. Ne bucuram cand ni se intampla lucruri bune, avem rabdare cand ni se intampla lucruri rele, pentru ca stim ca exista modalitati prin care putem repara situatia sau pentru ca stim ca lucrurile rele nu pot dura la nesfarsit.
5. Stim ca fericirea noastra (emotiile noastre) nu depinde de evenimentele care ni se intampla, ci de felul in care interpretam evenimentele (gandurile pe care le avem despre evenimente).
Decalogul rationalitatii
La baza nefericirii noastre stau de multe ori convingeri irationale, bazate pe cerinte absolutiste si formulate in termeni catastrofali: „Trebuie sa iau nota mare la examen, altfel viata mea va fi distrusa” sau „ Copilul meu trebuie sa ma asculte intotdeauna, altfel o sa ajunga un ratat.” Atunci cand ne surprindem gandind astfel, ne putem aminti cele 10 reguli ale rationalitatii:
1. Ar fi preferabil sa reusesti tot ce iti propui si sa faci tot ce poti in scest scop, dar daca nu reusesti, nu este catastrofal, ci doar rau (sau foarte rau). Poti gasi multumire si in alte activitati.
2. Ar fi preferabil sa reusesti tot ce iti propui, dar daca nu reusesti, nu inseamna ca esti lipsit de valoare, ci doar ca ai avut un comportament insuficient de performant. Poti imbunatati acest comportament.
3. Ar fi preferabil sa reusesti tot ce iti propui, dar daca nu reusesti, poti tolera acest lucru.
4. Ar fi preferabil ca toti ceilalti sa se poarte corect sau frumos cu tine, dar daca nu se poarta astfel, nu este catastrofal, ci doar rau (sau foarte rau). Poti gasi alti oameni si alte activitati care sa iti aduca bucurie.
5. Ar fi preferabil ca toti ceilalti sa se poarte corect sau frumos cu tine, dar daca nu se poarta astfel, nu inseamna ca ei sunt lipsiti de valoare, ci doar ca au avut un comportament nepotrivit.
6. Ar fi preferabil ca toti ceilalti sa se poarte corect sau frumos cu tine, dar daca nu se poarta astfel, poti tolera acest lucru.
7. Ar fi preferabil ca viata sa fie frumoasa si usoara, insa daca nu este, nu este catastrofal.
8. Ar fi preferabil ca viata sa fie frumoasa si usoara, insa daca nu este, nu inseamna ca esti un om lipsit de valoare. Viata este un amestec de bine si rau.
9. Ar fi preferabil ca viata sa fie frumoasa si usoara, insa daca nu este, poti tolera acest lucru.
10. Nimic nu trebuie cu necesitate.
Toate aceste principii si recomandari sunt explicate in cartea Retman si retmagia, aparuta la Editura Trei. Aici vei afla mult mai multe detalii despre cum il poti ajuta pe copilul tau sa evite problemele emotionale incurajandu-l sa gandeasca rational si optimist. In ajutorul tau, vine Retman, eroul care da titlul cartii.
Cine este Retman?
Personajul s-a nascut din ideea a doi psihologi americani de la Institutul Albert Ellis, Calvin Merrifield si Rebecca Merrifield. Numele sau vine de la denumirea formei de terapie, Rational Emotive Therapy. In anii ’80, Retman a fost concretizat intr-un singur numar al unei reviste de benzi desenate. In anii 2000, Daniel David, psiholog din Cluj, aflat in cadrul unei burse postdoctorale la New York, l-a descoperit pe Retman si a decis sa il aduca in Romania.
Asa au luat nastere desenele animate terapeutice si cartea Retman si Retmagia.
La baza cartii stau principii din terapia cognitiv comportamentala, care arata legatura dintre felul in care interpretam evenimentele care ni se intampla (gandurile noastre) si felul in care ne simtim.
Sursa: Retman si retmagia, Daniel David, Anca Dobrean, Mihai Gotiu, Bencze László, Editura Trei.
Autor
Gabriela Alamă, Editor Online SuntPărinte.ro
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
Cand parintii se sacrifica prea mult sau "complexul martirului"
Parintii care isi sacrifica in mod constant propriile nevoi sau dorinte pentru binele copilului sau a partenerului ajunge sa joace rolul “parintelui martir”.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
Comentează: