characters characters

15/23 - Verbul
Grupa mare    Limba si comunicare

17 decembrie 2013   
1. Utilizeaza preponderent forma populara de viitor („o sa plec”) in locul formei literare („voi pleca”).

Ce poti face ca parinte

  • Modul conjunctiv („sa plec”) ce intra in structura formei populare de viitor este mai usor de asimilat si folosit de catre copil. Si modele de exprimare cu care intra copilul in contact (bunici, prieteni, vecini si chiar persoane necunoscute) sunt determinante pentru asimilarea unor anumite „tipare” de exprimare. Desi nu este gresit sa utilizeze aceasta forma populara de viitor, este mai indicat sa asimileze de la varsta mica „tiparul” corect si curat, al limbii literare. La aceasta varsta, copilul tau asimileaza „limba literara” prin imitatie si de aceea ca parinte valorifica orice ocazie de a-i furniza modele pozitive in acest sens.
  • Incearca sa folosesti in mod curent forma literara de viitor, iar atunci cand utilizeaza forma populara, reformuleaza propozitia in limbaj literar, cu tact si eleganta, fara a-i aduce critici.


2. Foloseste rar moduri si timpuri verbale, altele decat indicativ prezent (eu merg) si perfect compus (eu am mers).Formele de trecut: imperfectul (eu mergeam); perfect simplu (eu mersei), mai mult ca perfect (eu mersesem) sunt aproape inexistente in vocabularul sau.

Ce poti face ca parinte

  • Exprimarea copilului de 5 ani este inca concreta, actionala, impregnata de „aici si acum”. De aceea, in comunicarea curenta, copilul tau foloseste foarte mult prezentul. Iar cand trebuie sa relateze fapte petrecute deja sau trebuie sa redea povesti, foloseste cu preponderenta perfectul compus (eu am mers la mare, el a inotat, noi am mancat).
  • Desi toate celelalte variatii ale timpului trecut (imperfectul, perfect simplu, mai mult ca perfectul) si alte moduri verbale nu sunt constante ale vocabularului sau activ, nu este prea devreme sa ia contact cat mai des cu acestea.
  • Ca parinte, poti facilita acest contact cu varietatea de moduri verbale ale limbii romane. Lecturarea de texte literare (povesti, poezii), modul in care tu exprimi nuantat (utilizand variate moduri si timpuri verbale) diverse fapte si actiuni petrecute, constituie pentru copilul tau experiente valoroase de invatare a limbii romane, in forma sa gramaticala completa si corecta.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu