characters characters

15/15 - Serieri de obiecte
Grupa mica    Matematica

12 noiembrie 2013   
1.Intampina dificultati in realizarea seriilor de obiecte.

Ce poti face ca parinte

 • Gustarea de fructe poate fi un prilej bun de a face serii de felii din diverse fructe: o felie de Kiwi- una de banana- una de kiwi – una de banana-...; sau modele repetitive ce alterneaza boabe de strugure alb cu boabe de strugure negru.
 • Prepararea mancarii iti poate oferi prilej de a implica copilul in realizarea de serieri pe baza unor criterii precum: de la cea mai mare felie de cartof la cea mai mica, de la cel mai lung morcov la cel mai scurt.
 • In jocurile de miscare sau in cantecele pe care le ascultati, puteti inventa serieri de miscari sau batai din palme.
  (Exemplu: pe refrenul unui cantec puteti tine ritmul alternand: doua batai din palme, cu o doua sarituri sau bataie din piciorul drept, apoi stang, apoi doua batai din palme: la dreapta si la stanga.)

2. Intampina dificultati in realizarea seriilor de figuri geometrice, atunci cand trebuie sa tina cont de doua criterii: culoare si marime, forma si culoare (Exemplu: trebuie sa coloreze formele geometrice dupa modelul: cerc mare rosu – cerc mic galben – cerc mare rosu -... sau patrat galben – cerc verde – patrat galben – cerc verde -...).
La aceasta varsta, copilul nu poate face legaturi intre mai multe insusiri pe care le vede la formele geometrice. El trebuie, mai intai, sa cunoasca foarte bine forma, culoarea si marimea acestora pentru ca mai apoi sa vada usor legaturile intre aceste insusiri.

Ce poti face ca parinte

 • Desenul, pictura, colajul, modelajul sunt foarte indragite de copii la aceasta varsta. Propune-i un model simplu pe care la inceput il poate imita si el. Lipeste patrate decupate din hartie glasata dupa criteriul marimii: patrat mare – patrat mic. Pe o alta foaie, copilul va lipi unul langa altul cele doua marimi de patrate de aceeasi culoare sau le va picta folosind sabloane, imitand modelul tau. Poti apoi sa complici putin modelul folosind si culoarea: patrat mare galben – patrat mic rosu – patrat mare galben -.... Dupa ce imita un sir facut de tine, propune-i apoi sa continue un sir inceput de tine, la care poate vedea singur care este criteriul dupa care alterneaza figurile geometrice.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu