characters characters

6/12 - Rezolvare de probleme tipice
Clasa a IV-a    Matematica

22 noiembrie 2013   
1. Copilul intampina dificultati la realizarea graficului. Exemplu: Intr-o clasa sunt 28 de elevi. Numarul baietilor este mai mare cu 6 decat numarul fetelor. Cati baieti si cate fete sunt in clasa?    

Ce poti face ca parinte

 • Cunosti modalitatea folosita pentru a masura cresterea in inaltime? Asaza copilul la tocul usii si traseaza o liniuta pentru inaltimea lui. Asaza-te in acelasi loc si traseaza o linie pentru propria-ti inaltime. Compara inaltimile si marcheaza diferenta de inaltime. El are mai putin cu un segment de 40 cm, tu ai mai mult cu 40 cm.

Pentru problema exemplificata, datele problemei se figureaza, prin segmente:


Desenezi numarul fetelor egal cu al baietilor, apoi adaugi inca un segment pentru ca numarul acestora e mai mare cu 6. Prin urmare, diferenta dintre ei este 6. Este o problema in care cunosti suma(28) si diferenta(6).

2. Nu realizeaza corect desenul pentru probleme de tipul: Pe un raft sunt de doua ori mai multe carti decat pe un altul. Cate carti sunt pe fiecare raft, daca pe ambele sunt 12 carti?


Ce poti face ca parinte

 • Poti folosi 12 carti sau alte obiecte. Spune-i sa grupeze cartile, astfel incat intr-o grupa sa fie de 2 ori mai multe.Cand are de reprezentat in imagini, sa desenze simboluri. De exemplu: 4 dreptunghiuri pentru cartile de pe un raft si dedesubt 8 carti pentru al doilea raft grupate cate patru. Va mai usor sa figureze prin segmente.

Desenul corect pentru problema data:

 • Cere-i copilului sa numere partile egale, adica grupele de carti, care impreuna reprezinta 12. Pe 12 il imparte la 3 (impartire in mod egal) si obtine 4. Pe primul raft sunt 4 carti, adica o parte din cele trei. Pe al doilea sunt 8 carti, adica 4 + 4 sau de 2 ori 4.

Copilului tau i se dau teme pentru acasa cu probleme de matematica si nu stii sa il ajuti? Pe Intuitext.ro te asteapta sute de propuneri de rezolvari si solutii pentru toate tipurile de probleme!

Comentează:
4 comentarii

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu
 • Fără foto
  Roman Diana    30.01.2016 - 17:03
  Se dau trei numere consecutive.Suma primelor doua numere este cu 17 mai mare decat al treilea numar.Aflati cele trei numere.Nu reusesc sa-i dau de capat.Va rog sa ma ajutati! Va multumesc!
 • Fără foto
  lala band    13.10.2015 - 13:51
  lalalalalalal super tareeeeeeeeeeeeee ma ajutat mult de tottttt
 • Fără foto
  rebeca    13.10.2015 - 13:49
  super tare. ma ajuta mult de tot
 • Fără foto
  angela    11.10.2015 - 17:16
  pe o eticheta este scris un numar de forma abcad acesta fiind jumatateaunui numar scris pe o eticheta rosie.numarul de pe eticheta albastra se imparte exact la 5 are cifra zecilor cat cifra miilor aceasta din urma fiind cat cel mai mare numar par de co cifra totodata cifra miilor e un numar cat precedentul cifrei sutelor suma cifrelor acestui numar este 21 .ce numar este scris pe eticheta rosie