characters characters

12/15 - Rezolvare de probleme
Grupa mica    Matematica

12 noiembrie 2013   
Intampina dificultati in extragerea din textul problemei a informatiilor care ii arata ce operatie are de facut (sa adauge sau ia un obiect)(Exemplu: Dupa ce asculta problema:
”Pe un lac 2 rate au iesit,
Inca una a mai venit.
Toate stiga acum mac-mac,
Iar tu spune raspicat
Cate rate sunt pe lac?”
arata nesiguranta in asezarea si ratustelor din carton, nestiind daca sa adauge o ratusca la cele doua sau sa ia una din trei ratuste.)

Pentru copilul tau, o problema in versuri sau una ilustrata nu reprezinta decat o scurta ”poveste” despre niste personaje. La aceasta varsta, ii este greu sa vada, dincolo de mesaj, datele exacte ale problemei. Va face acest lucru mai tarziu prin rezolvarea si prin crearea de probleme folosind imagini si simboluri matematice.

Ce poti face ca parinte

  • Cand se joaca cu jucarile preferate (masini, papusi, cuburi, avioane) inventeaza pe loc probleme simple prin care sa-i ceri sa-ti spuna cate jucarii se fac in total, daca la cele pe care le are (nu mai mult de 2-3) adauga sau ia o jucarie (Exemplu: ”Din garajul cu 3 masini a plecat una. Cate au ramas?”; ”Papusa are azi la masa un musafir. Cate farfurii pune papusa pe masa?”; ”Trei avioane au pornit in zbor: zzzzz..., unul a fost doborat. Atentiune! Baza aeriana, va comunicam ca mai sunt in aer doar ....cate avioane?”);
  • Marionetele plac foarte mult copiilor mici. Poti folosi marionete (ce se manevreaza cu degetele mainii) pentru a face rezolvarea de probleme mai atractiva. Personajul-marioneta ii propune copilului tau sa gaseasca raspunsuri la intrebari-problema. Problemele se rezolva numai prin folosirea de matreial concret (jucarii, jetoane, obiecte reale).

Pregatirea gustarii, a sucului/salatei de fructe pot fi prilejuri ”delicioase” de a rezolva probleme (Exemplu: ”Facem un suc delicios din 2 portocale si 1 mar. Te poftesc sa-l bei de vrei! Toate fructele sunt....(trei)” ; ”Hai sa facem un sandwich impreuna! Da-mi doua felii de paine, ca sa le ung cu unt. Pe una am uns-o cu unt. Cate mai am de uns? Da-mi o feliuta de rosie. Mai da-mi una. Cate feliute de rosii am acum?).

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu