characters characters

14/15 - Patratul
Grupa mica    Matematica

12 noiembrie 2013    |   1281 vizualizări
Utilitatea jocului:
Desenarea formei geometrice - patrat; formarea multimilor de patrate grupate dupa marime sau culoare.

Materiale folosite:
trusa cu figuri geometrice, coli de hartie, doua manusi de copil, lipici, doua patrate de carton, ata groasa, carioca, doua ace de siguranta;

Desfasurarea jocului:
Parintele confectioneaza din manusi, patratele de hartie, ata si carioca, doua personaje: o fetita pe nume Patratica si fratele ei mai mare – Patratel. Chipurile celor doua personaje se realizeaza din patratele de hartie. Ochii, nasul, gura se deseneaza cu carioca pe patratele de hartie, parul fetitei se face din ata groasa, adunata sub forma a doua codite. Cele doua chipuri se prind pe cele doua manusi (prin capsare) pentru a putea fi manuite de copil. Parintele poarta cele doua manusi mici si prezinta personajele astfel:   

Eu sunt Patratel, ea e Patratica”, iar manusa ce il reprezinta pe Patratel se misca vesel, apoi Patratica spune:
Noi iti vom arata / Cum un patrat se poate desena: /
O linie in picioare, eu am desenat. / Alta, la fel de mare, pe jos s-a asezat. /
Si inca una ce sta dreapta, / Iar asta iat-o e culcata
.”

In timp ce parintele deseneaza patratul conform instructiunilor pe care le ofera Patratica, cealalta mana animeaza manusa, ca si cum Patratica ar vorbi. Apoi poezioara poate fi repetata, dar de data aceasta copilul va desena patratul. Parintele spune versurile, iar copilul deseneaza un patrat mare cat toata coala de hartie.

Varianta:

Copilul isi pune cele doua manusi cu chipuri de copii. Parintele ii cere sa aleaga patrate de anumite culori si marimi din trusa cu forme geometrice. Parintele spune: ”Patratica, te rog sa-mi dai un patrat albastru”; ”Patratel, te rog sa-mi dai un patrat mic”; ”Patratica alege toate patratele mici”; ”Patratel alege toate patratele mari” etc. Astfel, copilul jucand rolul personajelor va forma, pe rand cu fiecare mana in parte, multimi de patrate de marimi si culori diferite.

Jocul se joaca in casa, insa prima varianta a acestuia se poate desfasura si afara, unde copilul poate desena patratul pe asfalt. Cu cele doua personaje se pot crea si alte jocuri, cu sarcini diferite, in spatii diferite din casa.

Adauga tu primul comentariu:

 • Numele tau
  *Camp obligatoriu
 • Scrie aici comentariul tau!
  (maxim 1000 caractere)
 • Introdu codul de securitate alaturat

  Nu înţeleg codul
  *Camp obligatoriu